HAZA SZÍNES - ÉRDEKES SHMÚ: 2022 elején és végén rekordmagas hőmérsékleteket mértek Szlovákiában

SHMÚ: 2022 elején és végén rekordmagas hőmérsékleteket mértek Szlovákiában

293
hirdetés

Rekordmagas hőmérsékletekkel kezdődött és ért véget a 2022-es év az ország néhány pontján. A legmagasabb nappali léghőmérséklet elérte a 14 Celsius-fokot, sőt, valamivel melegebb is volt egyes helyeken. Január 1-jén helyenként rekordmeleg volt – tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

illusztráció, Pixabay

Szenteste 14 Celsius-fokot mértek Ógyallán, a pozsonyi repülőtéren pedig 14,1 fokot. Szilveszterkor a konyhai (Kuchyňa) repülőtéren 14,4 fok volt. „2022 utolsó hónapjában az ország egyes meteorológiai állomásain a legmagasabb és a legalacsonyabb léghőmérséklet közötti különbség több tíz fok volt” – tájékoztatott az SHMÚ.
A legnagyobb különbségeket Árvában, a Magurántúlon és a Poprádi medence területén mérték, ahol a 30 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérsékletkülönbség. „2022 utolsó hónapjában a napi maximum- és minimumhőmérséklet közötti eltérés 20 fok körül volt, Nyitrán például 18,8 Celsius-fok” – tette hozzá az SHMÚ.
December elején nagy eltéréseket mértek a hosszú távon regisztrált átlaghőmérsékletektől. Szélsőséges esetekben a napi minimumhőmérséklet megközelítette a negatív rekordot. „Poprádon például december 13-án, 14-én és 19-én 1951 óta most mérték a negyedik, illetve a harmadik legalacsonyabb hőmérsékletet” – közölte az intézet.

TASR

hirdetés
Previous articleA bősi központba látogatott Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes
Next articleHamran: Büntetőeljárás indult a nagymihályi gyilkosság gyanúsítottja ellen