HAZA AUTÓVILÁG Seat Leon 5D 1.8 TSI FR: A sportosabb csúcsverzió

Seat Leon 5D 1.8 TSI FR: A sportosabb csúcsverzió

1286
hirdetés

Az első autó, amely a Leon nevet viselte, még 1999-ben gurult le a gyártósorról. Ötajtós családi kupénak hirdették, és 2 generáción át kizárólag ezzel a karosszériával készült.  Aztán 2012-ben jött a 3. nemzedék, amely mindent felforgatott. A Golf alapú Leon ugyanis azóta 3 karosszériaváltozatban készül; jött a kétajtós igazi kupé, és a korábban elképzelhetetlen kombi. Sőt, az utóbbi terepesített változatban is… Tavaly pedig megújult az egész modellcsalád, ami kívülről nem nagyon látszik, a technikában azonban annál inkább. Mindezt az ötajtós verzió legerősebb benzinmotorral felszerelt, párhuzamos csúcsszereltségű változatán próbáljuk meg illusztrálni.

Alaktan

A forma tényleg minimális mértékben változott: lényegében csak az elülső és hátsó lökhárítót, a szereltségtől függő hűtőrácsot, valamint a fényszórók környékét fazonírozták át kissé. Ugyancsak dinamikusabb vonalvezetésűek lettek a nappali fények füzérei, amelyek egyben az irányjelző szerepét is betöltik; olyankor természeten sárgára váltanak. A pengésebb metszésű ködlámpaházak most nagyobb darabot hasítanak ki az elülső lökhárítóból; hátul szintén nagyobbra nőttek a lámpatestek, amelyekben most már LED-diódák világítanak. Megjelent néhány új, attraktív szín is a kínálatban, például tesztautónk „Mystery Blue” fényezése. Önmagában is parádésan mutatott, de a fekete alufelnikkel kombinálva különösképpen… A tesztelt FR kivitel ezen felül egzotikusabb (és emblémás) hűtőmaszkot kapott, lökhárítói is sportosabbak a civil verziókénál, kipufogója pedig dupla kivezetésű.

Belvilág

Nos, itt tényleg jóval több a változás, mint kívül. Elsősorban is bekerült az autóba az Atecában megismert okos infotainment rendszer, tesztkocsinkban feláras 8 hüvelykes érintőképernyővel. (S ha már a szereltséggel kezdtük, magyarázzuk meg a címet, illetve a bevezető utolsó mondatát: a Leon szereltsége most a legmagasabb szinten kettéágazik, mégpedig azonos árszintet képviselő Xcellence és FR verziókra. Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy az előbbi az elegáns, az utóbbi a sportosabb vérvonal.) A kézifék elektromos, ami több rakodózug kialakítását tette lehetővé a középkonzolon. Az enteriőr hangulatvilágítása 8 színben választható meg, szabályozható intenzitással. A kocsi – ütközésveszélyt vagy közeli gyalogost érzékelve – autonóm fékezésre is képes, ez abszolút alapszereltség. A kesztyűtartóba épített egység (19. ábra) hagyományos CD- lemezeket játszik, illetve SD-kártyáról képet és zenét egyaránt olvas. A Bluetooth rendszer hangvezérlésű, a hifi 8 hangszórós, de mindkettő felárért. Ugyancsak a majd’ 3600 euró értékű opciócsomag része volt a telefontükrözés, az elülső-hátsó parkolóradar, a drót nélküli telefontöltés, a fűtött elülső üléseket/külső visszapillantó tükröket/fényszórómosókat tartalmazó Winter Pack, valamint az eső- és fényszenzor. Ami pedig a térkínálatot illeti: nagyjából a Golffal azonos, tehát a kompakt kategória átlaga, beleértve a literre azonos koffer-alapméretet is. Itt viszont – mégiscsak kupéféleségről lévén szó – igen magas a málhatartó küszöbe, bővítése után pedig kapitális fenéklépcső keletkezik (24–26. ábra).

Az országúton

Tesztautónk erőforrás a „civil” verziókban elérhető legerősebb benzinmotor volt (ezt azért kell külön hangsúlyozni, mert létezik ugyebár egy 300 lóerős Cupra-Leon is, amely minden, csak nem civil…) Turbóaggregátról lévén szó, rendkívül rugalmas, lásd a műszaki adatokat – amelyekből az is kiderül, hogy csúcsnyomatéka gyakorlatilag folyamatosan megy át a maximális teljesítmény tartományába. Magyarán: ez a masina gond nélkül használható kis fordulatszámú, békés tötymörgésre (amikor már 55 km/óra körül kéri a hatost), kipörgetve pedig kifejezetten sportos autózásra. Kiválóan asszisztál ehhez a pompás futómű, a hatgangos kézi váltó kapcsolásai viszont nem a legprecízebbek.  A fogyasztás azonban – lenyűgöző. A motor teljesítményéhez és az autó dinamikai paramétereihez képest mindenképpen.  Mi például alig fél literrel léptük túl a közismerten illuzórikus gyári átlagadatot – pedig jó néhányszor hadrendbe állítottuk a teljes, 180 tagú ménest…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1798 cm3
Teljesítmény: 132 kW (180 LE)@5100–6200
Nyomaték:   250 Nm@1250–5000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 226 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,5 s           
Gyári átlagfogyasztás: 6,0 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 138 g/km
H/Sz/M: 4282x1816x1459 mm
Csomagtér:  380–1210 l
Üzemanyagtartály: 50 l
A modellcsalád induló ára: 12 610 €
A tesztelt típus induló ára: 20 450 €
A tesztautó ára: 23 036 €

hirdetés
Previous articleHárom KFC-s bajnoki cím 2017-ben
Next articleMKP-elnök: Szlovákiában a magyar régiók tudatos elszegényítése zajlott