HAZA BELFÖLD Robert Fico óriásplakátjain magyarul is megköszönte a rá leadott voksokat

Robert Fico óriásplakátjain magyarul is megköszönte a rá leadott voksokat

798
hirdetés

SMagyarul is megköszönte az államfőválasztás első fordulójában rá leadott voksokat az ország déli járásaiban elhelyezett óriásplakátjain Robert Fico hivatalban lévő szlovák kormányfő és államfőjelölt – számolt be a pozsonyi Sme napilap kedden.

    Robert Fico az államfőválasztás első fordulójában rá leadott voksokat az ország magyarok által legsűrűbben lakott déli régióiban magyarul köszönte meg az ott elhelyezett óriásplakátokon. A „Köszönöm a támogatást” mondat azokon szlovák és magyar nyelven egyaránt szerepel.
Szakértői vélemények szerint a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökjelöltjének és kampánystábjának ez a lépése valószínűleg azzal magyarázható, hogy az érintett déli régiókban az államfőválasztás első fordulójában Robert Fico jelentősen kevesebb szavazatot kapott, mint Andrej Kiska, aki a hétvégi második fordulóban a kormánypárt elnökjelöltjének ellenfele lesz. Robert Fico e gesztusát sokan „kampányízűnek” tekintik, emlékeztetve: a kormányfő a tavaly őszi megyei választásokon a jelentős részben magyarok lakta nagyszombati megyében – ahol Berényi József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke is indult a megyeelnöki posztért – olyan utalásokat tett, hogy nem lenne jó, ha a megye élére nem szlovák jelölt kerülne.
A liberális szlovák Sme napilap a kormánypárti elnökjelölt kampánystábjának legújabb lépésével és annak őszinteségével kapcsolatban megjegyzi: Robert Fico az előző államfőválasztásokon – amikor a Smer a jelenlegi államfőt, Ivan Gasparovicsot támogatta – „meglovagolta a magyarellenes hangulatot” azzal, hogy a 64 vármegye elnevezésű szervezet rendezvényei kapcsán, az ország biztonságának veszélyeztetésére hivatkozva összehívta a kormány biztonsági tanácsát.

MTI

hirdetés
Previous articleKomárom városa legjobb sportolóinak fogadása és elismerése
Next articleFüstcsík a láthatáron