HAZA BELFÖLD Robert Fico élesen bírálta a brit miniszterelnök korábbi, az atomfegyverekre vonatkozó kijelentését

Robert Fico élesen bírálta a brit miniszterelnök korábbi, az atomfegyverekre vonatkozó kijelentését

967
hirdetés

ficoÉlesen bírálta Theresa May brit miniszterelnök  egy korábbi, az atomfegyverek esetleges bevetésére  vonatkozó kijelentését Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn a közép-szlovákiai Besztercebányán. Fico egyidejűleg kiállt az Orsoországhoz fűződő kapcsolatiok mellett.

    Theresa Maytől  július végén Pozsonyban  egy újságíró azt kérdezte: az a tény, hogy miniszterelnökként egy londoni  parlamenti vita során az Egyesült Királyság nukleáris haderejének fenntartása mellett érvelt, értelmezhető-e úgy, hogy hajlandó lenne döntést hozni ezeknek a fegyvereknek az Oroszország elleni bevetéséről. A brit kormányfő a parlamentben korábban elhangzott válaszát megismételve, igennel válaszolt.
     May júniusban közvetve kiállt az atomfegyverek mellett, amikor a brit parlament jóváhagyta az atomrakétákkal is felszerelt elavult tengeralattjárók lecserélését  korszerűbbekre.
    Ha  bárki azt mondja,  hogy a  politikai problémák megoldására atomfegyvereket  lehet bevetni, nagy hibát követ el  –  jelentette ki Robert Fico az 1944 augusztusi fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés kirobbanásának évfordulós ünnepségén elmondott beszédében.
    „Ezeket az embereket emlékeztetni kell arra, hogy a második világháború idején egész nemzetek elpusztítását tervezték, ötven millió ember halt meg, egész városokat – London, Drezda – bombáztak le. Szeretnék mindenkit felelősségre inteni, ami a fegyverek bevetésével kapcsolatos erős kifejezések használatát illeti”-   jelentette  ki a szlovák miniszterelnök.
    „Soha nem kerteltem és most is konkrét leszek. Kirázott a hideg, amikor Theresa May brit kormányfő látogatásakor, arra a kérdésre, hogy kész lenne-e bevetni az atomfegyvereket, minden mérlegelés nélkül azt felelte, hogy igen, természetesen” – jelentette ki Fico.
    A szlovák kormányfő, aki közismerten ellenzi az Európai Unió Oroszország elleni büntető intézkedéseit, beszédében újra kiállt Moszkva mellett. „Nyugtalanít, hogy újra folyik az ellenség keresése. Ismét olyasvalakit keresünk, akire mindent rákenhetünk. Soha nem fogok ellenszenvet tgerjeszteni a szlovák-orosz kapcsolatokban.” – hangsúlyozta Robert Fico az emlékünnepségen, amelyen Andrej Kiska államfő is részt vett.
    A szlovák miniszterelnök a múlt héten járt Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott tárgyalásokat.

MTI

fotó: dunataj.sk

hirdetés
Previous articleTovább bővül a naszvadi ipari park
Next articleHonda Civic Type-R: 310 lóerő az első kerekeken