HAZA BELFÖLD Pravda: Milliárdos kárpótlást fog kérni Szlovákiától a Baťa család

Pravda: Milliárdos kárpótlást fog kérni Szlovákiától a Baťa család

1128
hirdetés

JanAntoninBataMilliárdos kárpótlást fognak kérni Szlovákiától annak a Ján Antonín Baťának a leszármazottai, akinek a vagyonát 1947-ben a Beneš-dekrétumok alapján kobozta el a csehszlovák állam – közölte a pozsonyi Pravda pénteken.

    Ján Antonín Baťa a világhírű Baťa cipőgyár megalapítójának, Tomáš Baťának volt a féltestvére, aki 1932-ben bátyja halála után vette át a családi céget, amelynek vagyonát megsokszorozva az akkori Csehszlovákia leggazdagabb emberévé vált.
    Egy csehszlovák bíróság 1947-ben a Beneš-dekrétumok alapján, a fasiszta rendszerrel való állítólagos kollaborációra hivatkozva 15 évi börtönre ítélte Ján Antonín Batát és elkobozta a vagyonát is. Batát 2007-ben Csehországban rehabilitálták, az ügyben ítéletet hozó prágai bíróság előbb a vagyonelkobzásról szóló ítéletet helyezte hatályon kívül, majd az állítólagos kollaboráció miatt hozott ítéletet is semmisnek nyilvánította. Az 1947-ben hozott ítélet hatályosságát később Szlovákia is megszüntette.
    Ján Antonín Baťa leszármazottainak Szlovákiával szembeni kárpótlási igényét ez utóbbi döntés indokolja, és Tomás Pecina, a leszármazottak jogi képviselője szerint időközben már meg is kezdődött a Baťa vagyon azon részének az összeírása, amely az örökösök jogigényének az alapját képezheti Szlovákiában a kárpótlás során.
    „Szlovákiában (Ján Antonín Batának) nem volt személyes vagyona, ám több, a Bata konszern tulajdonában lévő vállalat volt itt” – mondta a Pravdának Tomás Pecina, hozzátéve: több ipari központon kívül a bajmóci kastély, illetve a poprádi repülőtér is a társaság tulajdonába tartozott. Az örökösök jogi képviselője szerint a Bata család nem tart igényt az eredeti tulajdon visszaszolgáltatására, hanem a Benes-dekrétumoknak az államosításra vonatkozó kitétele alapján anyagi jóvátételt kér. Ezt a dekrétumok alapján már korábban egy külön ezt a célt szolgáló hivatalnak kellett volna rendeznie, ám a hivatal soha nem jött létre.
    A leszármazottak jogi képviselője szerint amennyiben az örökösök kárpótlást kapnak a jelenlegi értékén több milliárd euróra becsült vagyonért – Bata életművéhez híven – azt Szlovákiában kívánják befektetni. Egyelőre azonban kérdéses, hogy sor kerül-e a kárpótlásra, és ha igen, az milyen formában valósulhat meg. A téma kapcsán a független szlovák lap által megkeresett szlovák pénzügyminisztérium ezzel összefüggésben csak azt közölte: a tárca egyelőre nem regisztrált anyagi jóvátételt igénylő kérvényt a Bata család részéről.

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Mazda CX-5: A csúcsmodell
Next articleGyorsult az új lakossági hitelfelvétel növekedése Szlovákiában