HAZA HÍR-MIX Petíciót indítottak a komáromi régióban a vasút felújítása érdekében

Petíciót indítottak a komáromi régióban a vasút felújítása érdekében

529
hirdetés

Petíciót indítottak a komáromi régióban a Pozsony—Komárom vasútvonal minél gyorsabb felújítása és villamosítása érdekében. A közlekedési tárca azzal reagált, hogy a kétvágányú vasútvonal kiépítésére vonatkozó előzetes tervek készek, a pénzzel van gond.

Kép: illusztráció, J.I., dunataj.sk

A 95 kilométeres vasúti vonalon 130 éve indult a közlekedés, azonban a mai napig csak egy sínpár van, és a vonal nincs villamosítva, kivéve a két végállomás térségét. „A városi és a megyei önkormányzat is rendszeresen lobbizott az ügyért az elmúlt években. Elfogadhatatlan, hogy míg Budapestre 60 percig tart vonattal az út, Pozsonyba 130 percig” – mutatott rá Keszegh Béla, Komárom polgármestere.
A tárca nyilatkozata szerint az anyagi források biztosítása nélkül a minisztérium nem hirdethet pályázatot a tervdokumentációra és a kivitelezésre. A felújításra vonatkozó 2021-es megvalósítási tervben összesen hat különböző volumenű változat szerepel, a legolcsóbb 18 millió eurós beruházástól 922 millió eurósig.
A petíció szerint a vonal infrastruktúrájának élettartama a végéhez közelít, 32-40 éves sínpárok vannak, használatuk időtartama pedig körülbelül 40 év. 2030-ra a teljes szakasz több mint felén meghaladják majd a sínpályák ezt az élettartamot.
A Szlovák Vasutak (ŽSR) saját elemzése szerint 2027-ig fel kell újítani a Pozsony—Komárom vonalat. Ha ez elmarad, az Értéket a Pénzért Intézet 2022-es elemzése szerint 50 km/órára kell csökkenteni a sebességet. Emiatt csökkenteni kell a járatok számát, továbbá napirenden lesznek a meghibásodások és közlekedési fennakadások.
Ezek a hiányosságok hátráltatják a személyi és a teherforgalom növelését a szakaszon. 2011 óta magántársaságok váltották egymást a vonal működtetésében. Ettől kezdve előbb évi 800 ezerre emelkedett az utasok száma, 2022-re pedig elérte a 4 milliót, de a jelenlegi kapacitások mellett már lehetetlen növelni azt a számot – áll a petícióban.

TASR

hirdetés
Previous article„Ha jól végezzük, ami reánk vár, az emlékünk majd sok-sok emberöltőn úgy ragyog…
Next articleA komáromi kosarasok fölénye ismét megmutatkozott