HAZA KULTÚRA „Ha jól végezzük, ami reánk vár, az emlékünk majd sok-sok emberöltőn úgy...

„Ha jól végezzük, ami reánk vár, az emlékünk majd sok-sok emberöltőn úgy ragyog…

346
hirdetés

A 10 éves Boráros Imre Színház szervezésében, március 2-án a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében a három nappal korábban 80. életévét betöltött és tehetségét 60 éve a színészpályán bizonyító Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja és a Magyar Kultúra Lovagja nyilvános jubileumi ünnepségére került sor. A vendégek észhez és szívhez szóló köszöntő beszédeivel, élvezetes kultúrműsorral és múltidéző vetítéssel színesített esemény az ünnepelt megajándékozásával és a kötetlen beszélgetéseknek is helyet adott, tortás-pezsgős fogadással zárult.

A Boráros házaspár a Prágában élő, sikeres filmes és színpadi látványtervező fiával

A kétórás, üresjáratokat mellőzött rendezvény során Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a magyar állam nevében köszöntötte az élő legendát. Elmondta: a Jóisten sokunknak ad valamilyen tálentumot és mellé megadja a szabad választás lehetőségét is, hogy a tőle kapott ajándékkal ki mihez kezd. Hangsúlyozta: Boráros Imre saját tehetségét eddig is mindannyiunk javára használta fel, és oly´ módon kamatoztatta, hogy azt az általa képviselt emberi minőséggel sokszorozta meg.

Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője pedig személyesen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levelének tartalmát és jókívánságait tolmácsolta. Egyúttal megköszönte Boráros Imrének azt, hogy elkötelezettségével és szenvedélyesen végzett művészi munkájával az összmagyarság körében már régóta erősíti a nemzettudatot, valamint öregbíti szülőföldje hírnevét.

Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető Potápi Árpád János államtitkár levelét olvasta fel

Rajtuk kívül Észak-Komárom nevében Keszegh Béla polgármester köszöntötte városunk egyik büszkeségét, dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere pedig más halaszthatatlan teendői miatt a saját és a túlparti lakosság nevében köszönőlevelet küldött. A Magyar Művészeti Akadémia és annak színházművészeti tagozata nevében Császár Angéla színművész méltatta „örökifjú kollégáját”, és Ady Endre Adja az Isten című versével köszöntötte őt. Kucsera Tamás Gergely, az MMA volt főtitkára pedig levélben küldte el a jókívánságait.

Császár Angéla az MMA nevében méltatta a jubilánst

A magyarországi színházcsinálók nevében Pataki András, a Soproni Petőfi Színház volt igazgató-főrendezője, a kultúráért felelős jelenlegi helyettes államtitkár is méltatta „Borit” és az általa „életre keltett” István királyt Sík Sándor drámájában, amit ő rendezett, s mindkettőjük számára feledhetetlen, szép emlékként maradt meg. Mielőtt mélyen meghajolt előtte, Reményik Sándor Akarom című versét idézte: „…Legyek a hegedű, mely végtelenbe sír,/ Míg le nem teszi a művész a vonót”.

Pataki András helyettes államtitkár, a Soproni Petőfi Színház volt igazgató-főrendezője

Az ünnepelttel szintén több alkalommal együttműködött Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója pedig a kezében levő borospoharat emelte az tiszteletére és egészségére, s az irodalmi betét esetében sem maradhatott el.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója

A köszöntők sorában Csáky Pál író, volt miniszterelnök-helyettes és EP-képviselő volt az utolsó, aki két színpadi művet írt Boráros Imre részére, ez alkalommal pedig a Boráros-házaspárnak szánt újabb művével lepte meg őket, amit a novemberben Pozsonyban tartandó Magyar Kulturális Napokon elő is adhatnának…

Csáky Pál író, volt miniszterelnök-helyettes és EP-képviselő

Sajnos, a Komáromban szintén mindig szívesen látott Molnár Imre történészt, Esterházy-kutatót egyéb teendői Krakkóba szólították, ezért levélben ígérte meg Borároséknak azt, hogy az ottani Mária Bazilikában fohászkodik majd értük, hogy még sokáig játszhassanak szeretett közönségüknek.

Megtelt a Tiszti Pavilon impozáns díszterme

Az ünnepi műsorban Kövesdi Szabó Mária, a kassai Thália Színház művésze, Lakatos Rák Viktória színművész és férje, Róbert brácsaművész két zenésztársával, Farkas Róberttel és Hanusz Zoltánnal együtt közreműködött, valamint egy kivetített válogatást láthattunk „Bori” korábbi alakításaiból.

Kövesdi Szabó Mária is köszöntötte régi kollégáját

Végül az ünnepelt a kultúrműsoron és a rendelkezésére bocsátott dísztermen kívül megköszönte a lélekemelő gondolatokat és ajándékot, továbbá a családtagjaitól kapott sok szépet és jót, amelyeknek köszönhetően is lett azzá, aki… Ráadásként pedig elénekelte Seress Rezső Csak átutazó vagyok itt a Földön című örökzöldjét.

Lakatos Róbert, Hanusz Zoltán és Farkas Róbert

A szívmelengető, nívós rendezvényről bővebben majd a Magyar 7 hetilap március 6-i számában olvashatnak.

Boráros Imre: „Csak átutazó vagyok itt a Földön…”

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleFantasztikus teljesítményével a Komárom lesöpörte a pályáról a Losoncot
Next articlePetíciót indítottak a komáromi régióban a vasút felújítása érdekében