HAZA Egyéb Orosz Örs kutató kapta az idei Lőrincz Csaba-díjat

Orosz Örs kutató kapta az idei Lőrincz Csaba-díjat

824
hirdetés
Budapest, 2015. június 19. Orosz Örs, a felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet kutatója, a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának tagja kiemelkedõ külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért átveszi a Lõrincz Csaba-díjat Németh Zsolttól (Fidesz), az Országgyûlés külügyi bizottságának elnökétõl Budapesten, a Magyarság Házában 2015. június 19-én. Balra Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. június 19.
Orosz Örs, a felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet kutatója, a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának tagja kiemelkedõ külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért átveszi a Lõrincz Csaba-díjat Németh Zsolttól (Fidesz), az Országgyûlés külügyi bizottságának elnökétõl Budapesten, a Magyarság Házában 2015. június 19-én. Balra Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orosz Örs, a felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet kutatója, a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának tagja kapta idén a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért odaítélt Lőrincz Csaba-díjat.

     Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a pénteki budapesti díjátadón kiemelte: azért fontos Orosz Örs kitüntetése, mert arra motiválja őt és a többi fiatalt, hogy érdemes közéleti pályát folytatni, még ha nehéz is és nem mindig jár sikerekkel, de muszáj folytatni, mert nincs más, aki a mi érdekeinket „megtartaná, továbbvinné”.
    A Magyarság Házában tartott eseményen a miniszteri biztos azt mondta: fontos az identitás, mert ez határozza meg a mivoltunkat a közösséghez, az emberekhez, más közösségekhez viszonyítva. A magyarok számára az identitás alapvető eleme a nyelv, valóban nyelvében él a nemzet.
    Úgy látja, Orosz Örs fiatalként ezzel a kérdéssel (a kétnyelvűséggel) foglalkozik, holott ma a fiatalok inkább virtuális világban élnek, ahol nem az identitás megőrzése „a hierarchia csúcsa”, a mai fiataloknál többnyire inkább a bankszámla számít.
    Kalmár Ferenc arról is beszélt, hogy Európa jövője csak az egység a sokszínűségben lehet, a sokszínűséget nem lehet elnyomni, sőt fejleszteni kell, de ezt Közép-Európában nem mindig ismerik fel.
    Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: a hatékony és eredményes nemzetpolitikához komoly szakértői munkára van szükség, alapos ismeretekre, átfogó nemzetközi rálátásra és „egy tekintélyét visszanyerő, nemzetközileg is elismert Magyarországra”.
    Véleménye szerint vannak feladatok, amelyek nem tűrnek halasztást. Kárpátalján „drámai mértékű exodus” indult meg, lassan nem lehet találkozni katonakorú férfival – mondta. Közölte: olyan ez, mint amilyen a Délvidéken volt a kilencvenes években. „Ha nem sietünk a fellépéssel, az intézkedésekkel, akkor ez a folyamat megpecsételheti e nemzetrész sorsát” – tette hozzá.
    Németh Zsolt szerint amikor nincs közvetlen válság, hanem „csendesen fogy” a határon túli közösség, akkor sem jobb a helyzet, mert akkor is fogy.
    Arra is kitért, hogy Szlovákiában, így a Felvidéken is, már nincs két év a parlamenti választásig, pedig a Magyar Koalíció Pártja parlamentbe jutása létfontosságú az ottani magyarságnak. Az anyanyelv megőrzése a Felvidéken rendkívül kemény küzdelmet jelent, aki ezt bagatellizálja, beletörődik az asszimilációba, rosszabb esetben azt támogatja – hangsúlyozta.
    A külügyi bizottság vezetője azt mondta: a nemzetközi politikában kifejezetten defenzívába szorult a kisebbségvédelem, mivel „az orosz agresszió” hivatkozási bázisként használja a kisebbségi jogokat, ami pedig „nem tesz jót a kisebbségvédelem nemzetközi ázsiójának”. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ne lehessen azzal vádolni Magyarországot, hogy „putyini politikát folytat” – magyarázta.
    A most kitüntetett Orosz Örs 2011-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, a kétnyelvűség kultúrtörténetével, az északi régiók magyar emlékhelyeinek dokumentációjával foglalkozik. Tagja a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának, valamint a Sine Metu polgári társulás képviselőjeként a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala koordinációs bizottságának.
    A díj indoklása szerint Orosz Örs fő kutatási területe alapvető fontosságú ahhoz, hogy a magyarság megmaradhasson a szülőföldön.
    A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított díj a fiatal erdélyi magyar értelmiségi, Lőrincz Csaba (1959–2008) emlékét és szellemiségét őrzi, és tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza. A díjat minden év júniusában adják át. A kitüntetettet bronz emlékplakettel és emléklappal jutalmazzák, továbbá megnevezhet egy egyetemi hallgatót, aki egyhónapos brüsszeli ösztöndíjat kap az Európai Néppárt frakciójánál.

MTI

hirdetés
Previous articleGlobsec – Megkezdődött Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fóruma
Next articleA legeredményesebb diákok polgármesteri fogadása