HAZA BELFÖLD Globsec – Megkezdődött Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fóruma

Globsec – Megkezdődött Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fóruma

1265
hirdetés
Pozsony, 2015. június 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Francois Hollande francia államfõ kezet fog a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökei Francois Hollande részvételével tartott tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Pozsonyban 2015. június 19-én. Jobbra Robert Fico szlovák kormányfõ. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Pozsony, 2015. június 19.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Francois Hollande francia államfõ kezet fog a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökei Francois Hollande részvételével tartott tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Pozsonyban 2015. június 19-én. Jobbra Robert Fico szlovák kormányfõ.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ünnepélyes megnyitóval pénteken délután hivatalosan is megkezdődött Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fóruma, a Globsec, amelyet már tizedszer rendeznek meg Pozsonyban.

    A háromnapos konferencia, amelynek az idén már ötödik alkalommal a pozsonyi Kempinski szálló ad otthont, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlik. A szlovák fővárosban péntek reggeltől több útvonalon forgalomeltereléseket léptettek életbe és Pozsony belvárosában a rendőrök és egyéb biztonsági személyzet jelenléte korábban alig látott méreteket öltött. A szigorú biztonsági intézkedések a Globsec konferencia mellett az azzal egy időben a pozsonyi várban zajló V4-es miniszterelnöki találkozónak, valamint azoknak az állam és kormányfői szintű bilaterális találkozóknak köszönhetőek, amelyek különböző pozsonyi helyszíneken zajlanak ugyancsak ezen a napon.
A Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) által szervezett Globsecen előadások, kétoldalú tanácskozások és panelbeszélgetések maratonjára kerül sor, ezek vezető témái szinte kivétel nélkül az aktuális kül- és biztonságpolitikai kihívásokhoz kötődnek. A konferencián így terítékre kerül az ukrajnai helyzet, ennek tükrében Oroszország és az Európai Unió (EU) kölcsönös külpolitikája, az EU jövője és az unión belüli feszültségek, a visegrádi együttműködés aktuális kérdései és jövője, a menekült probléma kihívásai valamint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet problémaköre és a jövő évi Varsóban megrendezésre kerülő NATO csúcsértekezlet célkitűzései is.
A Globsec pénteki programjának egyik kiemelkedő pontja lesz a visegrádi négyek miniszterelnökeinek délutáni beszélgetéssel egybekötött közös előadáspanelje, amely közvetlenül a V4-es csoport kormányfőinek és Francois Hollande francia államfőnek a pozsonyi várban megvalósult találkozója után kezdődik. A konferencia első napján Magyarország képviseletében ugyancsak részt vesz Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.
A Globsecen több mint hetven országból mintegy ezer vendég, köztük másfél száz újságíró részvételével számolnak a szervezők. A meghívottak között 12 elnök és miniszterelnöki van, köztük a V4-ek kormányfőin kívül a horvát, az észt, a grúz, a szlovák, a macedón és lengyel államfők, David Cameron brit kormányfő, az EBESZ és a NATO több vezető képviselője, és John McCain amerikai szenátor, volt államfőjelölt is.


MTI

hirdetés