HAZA HÍR-MIX Nemzetközi terrorelhárítási akció Gútán

Nemzetközi terrorelhárítási akció Gútán

3120
hirdetés

IMG_6036Nagyszabású nemzetközi terrorelhárítási akciót tartottak ma Gútán a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola területén. Az ATLAS COMMON CHALLENGE 2013 nevű gyakorlatban szlovák, magyar, szlovén és román kommandósok vettek részt. A túsztárgyalók pedig lengyelek illetve csehek voltak.

Szlovákiát a Lynx Commando képviselte, mely tagja annak az Atlas Group-nak, mely magában tömöríti az EÚ valamennyi elit kommandós egységét, továbbá Norvégiát és Svájcot.

Az idei ATLAS COMMON CHALLENGE keretén belül 9 országban zajlanak a szorosan egymásra kötődö gyakorlatok a következő kommandók koordinálásával:

1. Franciaország – belga CGSU
2. Írország – ír ERU
3. Lettország – lett Omega
4. Málta – nincs ismertetett koordinátor
5. Norvégia – švéd NI
6. Portugália – spanyol GEO
7. Ausztria – osztrák ECO Cobra
8. Románia – román SIAS
9. Szlovákia – szlovál Lynx Commando

A Gútán zajlott gyakorlat a médiából sajnos jól ismert beszláni tragédiát vette alapul, ahol 2004-ben terroristák támadtak a helyi IMG_5950középiskolára. A gútai Schola Privata Gutaiensis Magán Szakközépiskolában nyolc túszejtő 340 túszt tartott fogva (diákokat és néhány tanárt) követeléseik teljesítése fejében. A négy ország kommandósait magába ölelő csapat szinte valamennyi technikát bevetve (beleérteve helikoptereket, páncélosokat, robbanószereket, mellyel egy ablakot és egy ajtót is berobbantottak) szabadította ki a túszokat és elfogta a terroristákat.

A gyakorlaton a külföldi megfigyelőkön kívül jelen volt Róbert Fico, miniszterelnök, Róbert Kaliňák, belügyminiszter, Martin Glváč, hadügyminiszter, Dušan Čaplovič, iskolaügyi miniszter, Tibor Gašpar országos rendőrparancsnok és Miroslav Korba, a szlovák légierő parancsnoka.

A sikeres és rendkívül látványos akciót Štefan Hamran őrnagy (aki magyar nyelven is készségesen adott tájékoztatást) a Lynx Commando parancsnoka vezette szemmel látható hozzáértéssel.

Az akcióból amúgy sugárzott a profizmus, és az újságírók és fotósok is csupán csak a késést (mely a kormány tagjaira történő várakozásnak volt köszönhető) nehezményezhették kissé.

A megkérdezett diákok pedig meglepetésünkre szintén nem panaszkodtak (pedig az iskola falain kívül is jól lehetett hallani, hogy órákon át üvöltöztek velük), túszejtőik engedték őket vizet is inni és a kommandósok sem tettek kárt bennük a kiszabadítás közben 🙂 .

 

dunataj.sk

[nggallery id=28]

 

hirdetés
Previous articleObama: terrorcselekmény történt
Next articleForgalomnövekedésre számítanak a szlovákiai autógyárak beszállítói