HAZA GAZDASÁG Forgalomnövekedésre számítanak a szlovákiai autógyárak beszállítói

Forgalomnövekedésre számítanak a szlovákiai autógyárak beszállítói

1126
hirdetés

További befektetések szempontjából jó kilátásokkal rendelkező országnak tartja Szlovákiát az autógyárak beszállítóinak többsége, legnagyobb részük pedig forgalmának növekedésére számít az idén – derült ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég és a szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) közös felméréséből, amelynek eredményeit szerdán ismertették Pozsonyban.

    A felmérés szerint a szlovákiai autógyárak beszállítóinak kétharmada azt állítja: tavaly jobb évet zárt, mint egy évvel korábban. A javulás hátterében a felmérés szerint a szlovákiai autógyárak tavaly erősödő gyártása, valamint a kelet-európai és ázsiai piacok részéről megnyilvánuló fokozódó kereslet áll.
    A felmérés résztvevőinek legnagyobb része, csaknem fele bizakodóan tekint az idei évre is, úgy vélik, legalább 5 százalékkal nagyobb forgalmuk lesz az idén, mint tavaly. A megkérdezett cégek egyharmada azt feltételezi, hogy 2013-ban a korábbihoz hasonló, stabil eladást tudnak majd elérni a forgalom jelentősebb emelkedése nélkül. Egyidejűleg több mint húsz százalék azoknak az aránya, akik forgalomcsökkenésre számítanak az idén.
    Csaknem az összes megkérdezett beszállító cég az autóipar számára attraktív országnak tartja Szlovákiát. Arra a kérdésre, hogy mit tartanak vállalataik legnagyobb előnyének, a válaszadók többsége az általuk gyártott termékek minőségét, a jó szakképesítéssel rendelkező munkaerőt, valamint a hosszú távú kapcsolatokat jelölte meg válaszként. Mindössze a megkérdezettek egyharmada jelölte meg legnagyobb előnyének az általa kínált termékek előnyös árát.
    A jövőbeli befektetések viszonylatában a szlovákiai autógyárak beszállítóinak 51 százaléka jó kilátásokkal rendelkező országnak tarja Szlovákiát, ugyanakkor a felmérésben részt vevő cégek 42 százaléka attól tart, hogy az ország középtávon veszthet jelenlegi pozíciójából a többi befektetői célországhoz képest. Ezzel összefüggésben az autóipari beszállítók 57 százaléka tartja lényeges befolyásoló tényezőnek az állami támogatásokat, ellenben 41 százalékuk azt állítja: számukra nem jelentenek motivációs faktort az állami támogatások.

MTI

hirdetés