HAZA GAZDASÁG Nem változik a lakossági áram ára, a gáz 15%-kal drágul

Nem változik a lakossági áram ára, a gáz 15%-kal drágul

1625
hirdetés

Nem változik jövőre a lakossági áram ára, a gáz 15%-kal drágul, várhatóan szintén 15%-kal drágul a távfűtés – jelentette be a kormány csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatóján Eduard Heger (OĽANO) kormányfő.


„2023 stabil marad az áram ára, és nem változik 2022-höz képest” – mondta Heger. Hozzátette, hogy ha a háztartásoknak a szabályozott árak szerint kellene fizetniük, 380%-os lenne a növekedés a villanynál, a gáznál pedig az árszabályozási hivatal számításai szerint 225%, de ehelyett csak 15% lesz. A kormányfő bejelentése szerint a központi távhőszolgáltatásra is érvényes az átlagosan 15%-os áremelés. Heger hozzátette, hogy az állam beavatkozása nélkül 6 milliárd euróval fizetne többet a lakosság az energiaszolgáltatásokért.
Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az energiapiacokon történelmi mértékűek az áremelkedések, és egész Európában egyedi, hogy Szlovákiában az idei szinten marad a villamos energia ára. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány februárban ígéretet tett, memorandumot ír alá a Szlovák Villamos Művekkel és két évig nem emelkedik az áram ára. A kormány annak ellenére döntött úgy, hogy fenntartja a jelenlegi árakat, hogy folyamatosan emelkednek az áramszolgáltatási díjak.
A 15%-os gázáremelést Matovič azzal indokolta, hogy takarékoskodásra akarnak ösztönözni. „Ha 15%-ot megtakarítunk a gázfogyasztásnál és a távfűtésnél, ugyanannyit fogunk fizetni, mint idén” – tette hozzá Matovič. Közlése szerint a lakossági árakat egyrészt a memorandumnak, másrészt az energiaszolgáltatóknak nyújtott állami támogatásnak köszönhetően sikerült szinten tartania a kormánynak.
Milan Krajniak (Sme rodina) munka- és szociális ügyi miniszter részletezte, hogy az egyes háztartások mekkora emelésre számítsanak. A központi távhőszolgáltatásra kapcsolódó háztartások havi 12 euróval fizetnek többet. 19 euróval emelkednek a kiadások azokban a családi házakban, ahol gázzal fűtenek és a víz melegítésére is gázt használnak. A lakásokban havi 8 euróval kerül többe a gázzal való fűtés és a víz melegítése.
Eduard Heger kormányfő közölte, hogy az energiaszolgáltatók dotációját már belekalkulálták a jövő évi állami költségvetés tervezetébe, ezért ez nem növeli a tervezett hiányt. A kormány csütörtökön jóváhagyta az általános gazdasági érdekekről szóló szabályozást, amely előírja a gázszolgáltatás legfeljebb 15%-os emelését.

TASR

Kép: facebook

hirdetés
Previous articleHamran: Büntetőeljárást indított a NAKA az elrabolt vietnámi férfi ügyében
Next articleVisszavonták felmondásukat az érsekújvári kórház orvosai, teljes körű az ellátás