HAZA BŰNÜGY Hamran: Büntetőeljárást indított a NAKA az elrabolt vietnámi férfi ügyében

Hamran: Büntetőeljárást indított a NAKA az elrabolt vietnámi férfi ügyében

674
hirdetés

Büntetőeljárást indított a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a vietnámi férfi 2017-es elrablásának ügyében – jelentette be Štefan Hamran országos rendőrfőkapitány az üggyel foglalkozó parlamenti bizottság szerdai ülésén.
Hamran tájékoztatása szerint a vietnámi férfi elrablásának ügyére odafigyel a rendőrség. „Az előzetes eljárás kezdeti szakaszában vagyunk, ez nem nyilvános” – közölte.
A rendőrfőkapitány hozzátette, hogy az ügyet a kerületi ügyészséghez tartozó Ellenőrzési Szolgálati Hivatal (Úrad inšpekčnej služby) vizsgálja. A német hatóságok kérésére számos vizsgálatot lefolytattak az üggyel kapcsolatban.
„Az Ellenőrzési Szolgálati Hivatal magát az emberrablást vizsgálta, azt, hogy hogyan hajtották végre, és kik vehettek részt benne. Mi egy egészen más ügyben, egy korrupciós bűncselekmény ügyében nyomozunk. Másik ügyész felügyeli, és másik nyomozó vizsgálja ezt az ügyet” – magyarázta Hamran. Az információkat a rendőrség szerezte meg. A rendőrfőnök nem pontosította, mivel kapcsolatos a korrupció, és hogy politikusok, tisztségviselők vagy rendőrök érintettek-e.
Juraj Krúpa (SaS), a bizottság elnöke kijelentette, volt eredménye a bizottsági ülésnek, és fordulópontnak nevezte a vietnámi férfi elrablásával kapcsolatos büntetőeljárás megindítását. Bejelentette, hogy a védelmi bizottság újra megvizsgálja a kérdést. Elmondta, hogy Maroš Žilinka főügyészt részben azért nem hívta, mert az alkotmányjogi bizottságban szerzett tapasztalataira támaszkodott, ahol nem akart hozzászólni a kérdéshez, továbbá saját tapasztalataira támaszkodott, azokra, amikor Žilinka jelen volt a legutóbbi, az emberrablással kapcsolatban összehívott bizottsági ülésen.
Trinh Xuan Thanh vietnámi üzletembert, ottani kommunista pártfunkcionáriust 2017 júliusában rabolták el Berlinben és hurcolták Vietnámba. A vietnámi férfi Németországban menedékjogért folyamodott, az eljárás ideje alatt hivatalosan a német hatóságok védelme alatt állt. Németország vizsgálja, hogy van-e szlovák érintettje a bűncselekménynek, és felhasználhatták-e a bűncselekmény során a szlovák kormánygépet.

TASR

fotó: dunataj.sk

hirdetés