HAZA BELFÖLD Nem ment át az SaS javaslata,nem vezetik be a bejegyzett élettársi kapcsolatot

Nem ment át az SaS javaslata,nem vezetik be a bejegyzett élettársi kapcsolatot

686
hirdetés

Egyelőre nem vezetik be a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Szlovákiában. A parlamenti képviselők szerdán nem utalták második olvasatba az SaS-nek a Polgári törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatát.

Kép: illusztráció, pixabay.com

Az SaS képviselői szerint a javaslat az élettársi kapcsolatban élőket érintő jogszabályok javítására irányul. A javaslat értelmében két különböző nemű, valamint az azonos nemű személyek között is lehetővé vált volna a törvényes élettársi kapcsolat. A javaslat az élettársak öröklési, egészségügyi tájékoztatási és ápolási jogosultságára is irányult.
A jelenlévő 133 képviselő közül 50 szavazott igennel, 37 nemmel, 15 tartózkodott, 31 nem szavazott. Michal Šipoš, az OĽANO parlamenti klubjának vezetője a szavazás előtt a TASR hírügynökségnek azt mondta, az OĽANO képviselőinek szabad kezet adtak. Az OĽANO öt, a Keresztény Unióban tevékenykedő képviselője előre bejelentette, hogy nem fogja támogatni az indítványt.
Vladimíra Marcinková (SaS) képviselő a szavazás után úgy fogalmazott, hogy ez egy minimális jogcsomag volt. „Ez nem olyan dolog, ami megosztaná a társadalmat, gyakorlati helyzetek kezeléséről van szó” – mondta a sajtótájékoztatón, és hozzátette, a második olvasatban módosítható lett volna a javaslat. Az SaS-nek továbbra is az a célja, hogy megerősítse az LMBTQ-emberek jogait, és erről először politikai partnereivel akar egyeztetni.
Richard Sulík, az SaS elnöke elmondta, pártja a következő választás után csak olyan koalícióba lépne be, amely kormányprogramban rögzíti a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadását. „Az SaS csak azzal a feltétellel lesz része a következő koalíciónak, ha a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló javaslat, amelyet képzett szakembereink fognak megvitatni és időben kidolgozni, bekerül a koalíciós szerződésbe vagy a kormányprogramba, és jóvá is hagyják” – mondta.
Richard Vašečka (OĽANO) parlamenti képviselő a javaslat ellen szavazott. „A választás előtt megígértük önöknek, hogy megvédjük a házasságot, azaz egy férfi és egy nő közötti szövetséget. Ezért nem szavaztam meg ma a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetését” – írta a közösségi hálón, és hozzátette, az élettársak tulajdonjogának rendezésében készek segíteni. „Olyasmibe azonban nem vagyunk hajlandók beleegyezni, amiről számos más ország példáján keresztül kiderült, hogy olyan lavinát indít el, aminek az a vége, hogy az azonos nemű párok gyereket akarnak örökbe fogadni, és büntetik azokat, akik nem értenek egyet az ilyesmivel” – tette hozzá.

TASR

hirdetés