HAZA GAZDASÁG Nagy István: az Ukrajnával szomszédos országok számára elfogadhatatlan a szeptember 15-i határidő...

Nagy István: az Ukrajnával szomszédos országok számára elfogadhatatlan a szeptember 15-i határidő a gabonafélék uniós behozatali tilalmára

867
hirdetés

Elfogadhatatlan az Ukrajnával szomszédos uniós országok számára az ukrán gabonafélék uniós behozatali tilalmának feloldására vonatkozóan a szeptember 15-ig tartó határidő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szerdán Varsóban.
Az öt ország agrárminiszterének tárgyalását követő sajtóértekezleten Nagy István közölte: megállapodást írtak alá, amely „jelzi, hogy Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia továbbra is együttműködik az ukrán gabonaügyben”.

Illusztráció, Pixabay

„Elfogadhatatlan számunkra a szeptember 15-i határidő” – jelentette ki a miniszter. Hangsúlyozta: ha az Európai Unió (EU) nem hosszabbítja meg legalább december 31-ig ezt a határidőt, Magyarország „minden eszközével megvédi a magyar gazdákat”.
„Minden eszközt be fogunk vetni annak érdekében, hogy a magyar gazdák ne szenvedjenek további nagyon súlyos gazdasági terheket” – tette hozzá.
Nagy István elmondása szerint a találkozón megállapodtak abban is, hogy a piaci zavarokat okozó egyéb mezőgazdasági termékek esetében támogatják egymást azokat a kivételezéseket illetően, amelyek „a gazdaság túléléséhez, a gazdák problémáinak kezeléséhez tudnak hozzájárulni”.
Uniós szinten az öt ország olyan „közös európai szolidaritást” szeretne kidolgozni, amely „azt segítené, hogy az Ukrajnából származó termékek eljuthassanak a harmadik országokba, ahol a rászorulók nagyon várják őket” – mondta el a miniszter.
Aláhúzta: az öt ország közös fellépése „nem Ukrajna ellen, nem ukrán gazdák ellen irányul”, hanem azért van rá szükség, hogy megvédjék a saját gazdáikat.
Fontosnak nevezte azon zavarok kiküszöbölését, amelyek a szolidaritási folyosók működésében jelentek meg. „Hiszen nem lehet az, hogy a drága szárazföldi szállítás miatt a gabona a határ menti országokban ragadjon le” – jegyezte meg.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki részt vett a találkozón, szintén nyomatékosította: Lengyelország szeptember 15-én nem nyitja meg határait az ukrán gabonafélék számára, továbbra is csak ezek tranzitját teszi majd lehetővé. „Vagy az Európai Bizottság beleegyezik a tilalom meghosszabbításáról szóló szabályok kidolgozására, vagy magunk tesszük meg azt,” akár egyoldalúan, akár más országokkal együttműködve – nyomatékosította a lengyel kormányfő.
„Kemények leszünk, határozottak leszünk, védeni fogjuk a lengyel gazdákat” – fogalmazott. Kilátásba helyezte: Varsó fellép akkor is, amennyiben más mezőgazdasági termékek esetében észlelne destabilizációs jeleket.
A lengyel kormány álláspontja az, hogy „megakadályozni, módosítani vagy kompenzálni kell mindent, ami árt a lengyel mezőgazdaságnak” – erősítette meg Morawiecki.
Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter olyan jogi és infrastrukturális mechanizmusok kidolgozására szólította fel az EU-t, amelyek „hosszú éveken át fognak működni”, mivel ukrán, valamint moldovai termékekkel is „hosszabb ideig lesz dolgunk”.
A szerdán aláírt agrárminiszteri megállapodásról Telus elmondta: a dokumentum azt a közös állásfoglalást is tartalmazza, hogy az öt frontország „erőteljesen nyitott a tranzit ügyére”.

MTI

hirdetés