HAZA BELFÖLD R. Fico Hamran I. leváltását követeli

R. Fico Hamran I. leváltását követeli

647
hirdetés

A Smer-SD parlamenti határozattal akarja arra kötelezni Ódor Lajos kormányfőt, akit a belügyminisztérium vezetésével bíztak meg, hogy váltsa le Hamran István országos rendőrfőkapitányt. Ezt Robert Fico, a párt elnöke jelezte. A rendkívüli ülés összehívásához már előkészítették a szükséges aláírásokat. Fico kijelentette: Zuzana Čaputová államfő azzal, hogy visszahívta Ivan Šimko belügyminiszter megbízatását, átadta Hamrannak a belügyminisztérium irányítását. Szerinte így akarják befejezni az ellenzék elleni piszkos munkát, és befolyásolni a választásokat.
„Hamran a belügyminiszter. Erről Čaputová döntött. Hamran egyértelműen Matovič embere” – jelentette ki Fico. Azzal érvel, hogy a törvényt is célirányosan módosították, hogy Hamran lehessen az országos rendőrfőkapitány. Fico azt állítja, hogy az államfő is piszkos játékot játszik. A Progresszív Szlovákiát segíti.


Hangsúlyozta: arra, hogy nincs kormányunk, káosz uralkodik, és hogy a politikai küzdelemben visszaélnek a hatalommal és a büntetőjoggal, a parlamentnek kell reagálnia. Fico már egyeztetett Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnökkel, aki biztosította őt, hogy ha 16:00 óráig beadják az indítványt, a rendkívüli ülést rögtön az önkormányzatokról szóló tárgyalás után összehívja, amely péntek (július 21.) reggel fog kezdődni.
Hozzátette: a Smer-SD már előkészítette a parlamenti határozatot. Hamran leváltásán kívül a párt azt követeli a kormányfőtől, hogy azonnal indítványozza a kormánynál Peter Juhás, a belügyi tárca belső ellenőrzési osztálya igazgatójának leváltását. Fico megjegyezte: ha Ódor Čaputová, Lipšic és Igor Matovič utasítására Šimko menesztése mellett döntött, a helyzet megnyugtatása érdekében Hamrannak és Juhásnak is távoznia kellene.
Megismételte: a rendőrségen belül egy csoport befolyásolja az egyes ügyek kivizsgálását. Szerinte az ellenzék elleni küzdelem van emögött. Állítása szerint a választások manipulálását az is bizonyítja, hogy Hamran már jelezte: eljárást indítanak az egyik parlamenti képviselő ellen. Fico elmondta: a Smer-SD információi szerint Martin Borguľáról van szó a Sme rodinából.

TASR

kép: facebook

hirdetés
Previous articleA Komáromi Kórházban világra jött az idei esztendő 400. kisbabája
Next articleNagy István: az Ukrajnával szomszédos országok számára elfogadhatatlan a szeptember 15-i határidő a gabonafélék uniós behozatali tilalmára