HAZA GAZDASÁG Mol-INA-ügy – Slovnaft-vezérigazgató: gazdasági-politikai nyomást gyakorol a horvát kormány

Mol-INA-ügy – Slovnaft-vezérigazgató: gazdasági-politikai nyomást gyakorol a horvát kormány

1313
hirdetés

A horvát kormány  gazdasági-politikai nyomásgyakorlásának tartja a Mol körüli történéseket Világi Oszkár, a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft vezérigazgatója, aki a témáról csütörtökön nyilatkozott a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.
    „Bizonyosfajta, a horvát kormány részéről megvalósuló gazdasági-politikai nyomásgyakorlás részeként érzékeljük (a történéseket)” – jelentette ki Világi Oszkár a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva.
    Elmondta: az INA privatizációs szerződésének része volt egy olyan megállapodás is, amely szerint a horvát kormány átveszi az INA-nak a gázüzletágban tevékenykedő, veszteséges részét. Rámutatott: ezt a kötelességét (a horvát kormány) nem teljesítette, annak ellenére sem, hogy a Mol erre az idén tavasszal ismételten figyelmeztette.
    „Az INA ezen része minden évben veszteséget termel, tekintettel arra, hogy szabályozott üzletről van szó. Figyelmeztettünk arra, hogy itt akár egy 2 milliárd kunát (mintegy 80 milliárd forintot) kitevő vitás kérdésről lehet szó, és úgy érzékeljük, hogy reakcióról van szó, arról, hogy ilyen módon akarnak rákényszeríteni minket arra, hogy ebben az ügyben visszalépjünk” – fejtette ki a Slovnaft vezérigazgatója.
    Az olajipari társaságot meglepetésként érte a horvát hivatalos szervek azon lépése, hogy Hernádi Zsolt személyére vonatkozó nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, ugyanis a szeptember 25-i kihallgatásra Hernádi Zsolt nem kapott hivatalos idézést – írta a Slovnaft vezérigazgatójára hivatkozva a TASR. „A horvát ügyészség és a horvát bíróság, amely a vizsgálati fogságba vételt kérte, abból indult ki, hogy arról (Hernádi Zsolt) a sajtóból, illetve az igazgatótanács egyik tagjával folytatott informális beszélgetés során értesült. Ezt teljes mértékben abszurdnak tartjuk” – szögezte le Világi Oszkár, hozzátéve: a Mol a lehetséges megvesztegetéssel kapcsolatos vádakat is visszautasítja.

MTI

hirdetés
Previous articleElköltöztetik a Citroën C3 Picasso gyártását Nagyszombatból
Next articleFelvidéki adomány a kolozsvári Bethlen-szoborra