HAZA BELFÖLD MKP: A pénzügyminisztériumi támogatásokat politikai hovatartozás szerint osztották szét

MKP: A pénzügyminisztériumi támogatásokat politikai hovatartozás szerint osztották szét

813
hirdetés

Az MKP szerint a Peter Kažimír által vezetett pénzügyminisztérium a településfejlesztési támogatásokat politikailag motivált célirányos módon és a polgárok valós gondjainak figyelembe vétele nélkül osztotta szét. A párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében leszögezi, elfogadhatatlan, hogy a kormányzó Smer a közpénzeket az önkormányzati választások előtt pártpolitikai motivációval használja fel.

„A Magyar Közösség Pártja már többször rámutatott – áll a közleményben –, hogy az egyes községek településfejlesztési támogatását „politikamentes” célként kell megfogalmazni. A regionális politika szempontjából is elfogadhatatlan, hogy az éppen kormányzó politikai párt etikátlan módon, és a polgárok valós gondjainak figyelembe vétele nélkül osszon ki támogatásokat. Az állami költségvetést közpénzek alkotják, ezért elfogadhatatlan, hogy ezeket az önkormányzati választások előtt pártpolitikai motivációval használják fel.
A települések egyik „plusz” forrását jelentheti (főleg a kisebb községek esetében) a SzK Pénzügyminisztériumának támogatása. Ezen támogatásokat a minisztérium 26825/2005-441 sz. rendelete értelmében a község egyedi szükségleteire kell fordítani, azaz katasztrófahelyzetek elhárítására, az önkormányzati vagyon tatarozására vagy korszerűsítésére, valamint ingatlanok illetve a közvilágítás karbantartására. A közelmúltban jelentek meg a pénzügyminisztérium honlapján az idén jóváhagyott támogatások: ITT>>>. Az egyes támogatott településekhez a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján csatoltuk az adott polgármester „politikai színezetét” – olvasható a nyilatkozatban.

A közleményben rámutatnak: „a jóváhagyott támogatási kérelmek száma 704, ebből SMER-SD vezetésű település 332, a SMER-SD koalícióban 137, független polgármester 130, és az összes többi politikai párthoz tartozó polgármester 95 esetben kapott támogatást. Összességében tehát a jóváhagyott támogatások számából a SMER-SD színekben indult polgármesterek által vezetett települések 68,04 százalékban voltak sikeresek.
Az összegeket tekintve a támogatásokra szánt keret 4 453 298 eurót tett ki. A SMER-SD színeiben megválasztott polgármesterek települései 1 867 100 euró (41,93 %), az általuk kötött koalícióban pedig 854 354 eurós (19,18 %) támogatásban részesültek. A független polgármesterek által vezetett községek 994 969 euró (22,34%) összeget kaptak, míg az összes többi párt vagy koalícióban megválasztott polgármester által vezetett település 736 875 Euró (16,55%) támogatásban részesült.
A fenti adatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a Peter Kažimír által vezetett pénzügyminisztérium a támogatásokat politikai hovatartozás szerint osztotta szét. Nézetünk szerint az ilyen, „pártalapon irányított támogatáspolitika” az egész kormány és a kormányzó politikai párt szégyene!” – áll az Őry Péter által aláírt sajtónyilatkozatban.
A kép kattintással nagyítható.

(A grafikon kattintással nagyítható!)
48851 1

Felvidék.ma

hirdetés