HAZA RÉGIÓ Mesébe illő tanösvény a tatai Fényesen

Mesébe illő tanösvény a tatai Fényesen

1842
hirdetés

IMG_4916_0A tatai Fényes-forrásvidéken kialakított ökoturisztikai tanösvényt mutatták be, mely a napokban készült el. A Fényes-fürdő területén levő útvonal olyan helyekre kalauzolja el a látogatót, ahol eddig csak a madarak jártak.

 

Hazánkban egyedülálló karsztforrások, növény- és állatfajok találhatók itt, például a pókbangó, a fehér tündérrózsa, az erdei fülesbagoly, a pettyes vízicsibe. Mostantól játékos, interaktív szórakozást is kínál a kísérő nélkül bejárható szakaszon a kötélhíd és a csónakos átkelés. A kisebbek számára vízi játszóteret és aranymosót alakítottak ki. A túrázókat a most felépült látogatóközpontban a helyi élővilágot bemutató kiállítások, foglalkozások várják.

A látogatóközpontot a meglévő kemping épületének átalakításával hozták létre itt lesz majd kiállítótér, foglalkoztató- és mozi terem, kutató- és könyvtárszoba, terasz, mely nyáron foglalkoztató is lehet, zelektív hulladéktároló a bejárati kapuval egybeépítve. Az épület elé kerül a feltörő karsztvíz bemutatása – a „torony” a víznyomás magasságát szimbolizálja, melyben gombnyomásra 14 méter magasságig feltör a víz, majd gombnyomásra eltűnik.

Mindezt az önkormányzat által elnyert pályázatból („Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése”KDOP-2.1.1/B-12-2012-0046) valósították meg, mely száz százalékban támogatott és 185 millió forintba került. A bemutató alkalmával Michl József polgármester elmondta, hogy mindenkinek figyelmébe ajánlja ezt a páratlan természeti környezetben levő attrakciót, mely különleges élményt nyújt.

– Itt testközelből szemlélhetik a forrásokat, s megtehetjük, hogy az év bármely szakában eljövünk. Ezt a részt még a tataiak se igen ismerték, érdemes megnézni. A Naszályi út felőli két régi medencében érdekes tavacskát hoztunk létre, s számos felfedezni való kínálkozik – emelte ki Michl József.

A forrásokról szólt Bencsik János országgyűlési képviselő, s elmondta, hogy a tatabányai bányászat megindulásával a járatokban levő karsztvizet ki kellett szivattyúzni. Ez oly mértékben megtörtént, hogy a források elapadtak. A tevékenység befejezése után újra felszínre törtek a vizek.

– Ez a tanösvény a természet szépségére és erejére is figyelmeztet minket. A víz erejét nem tudjuk megváltozatni. Éppen ezért fontos, hogy a jövő nemzedék megfontolt döntéseket hozzon – hangsúlyozta a képviselő.

A tanösvényt, mely mesébe illó környezetben helyezkedik el, bejárták a látogatók. A nagyközönség számára januártól látogatható a létesítmény.

TATA.HU
hirdetés
Previous articleNissan Juke DIG-T 190 Tekna: Látványos – és számokban mérhető – frissítés!
Next articleSzázmillióan nézik majd a magyar bűvészt szilveszterkor