HAZA RÉGIÓ Megújul az Igmándi erőd

Megújul az Igmándi erőd

784
hirdetés

Pályázati támogatásból fejlesztik a komáromi erődrendszer magyarországi és szlovákiai épületeit. Egy határon átnyúló közös pályázatnak köszönhetően az Észak – Komáromi Új Vár és az Igmándi erőd fejlesztése indult el 2021. június 1-jén.

Az erőd felújításáról december 13-án hétfőn az Igmándi erődnél tartott tájékoztatót városunk polgármestere Dr. Molnár Attila, térségünk országgyűlési képviselője Czunyiné dr. Bertalan Judit és a Vizeli Csaba a Monostori Erőd ügyvezetője.

A fejlesztés elsősorban az erőd kulturális-turisztikai célú hasznosítására irányul. Az Igmándi Erőd a Komáromi Erődrendszer legfiatalabb tagja, 2005-től állami tulajdon, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő műemlék, a város központjához közel fekszik, így sport-rekreációs-szabadidős szolgáltatások, kulturális és turisztikai funkciók kialakítására nyílik lehetőség. A fejlesztés első üteme az erőd északi bástyáját, a bástya-udvart és a két bejárat közelében lévő helyiségeket érinti. A látogató fogadó egységet a jelenlegi főbejárat közelében alakítják ki. A jelenleg kőtárként működő egység felújítása révén a helyiségekben időszaki kiállításokat lehet rendezni.

Az erőd második bejárata melletti helyiségekben Kantin kerül kialakításra, mely egy multifunkcionális rendezvénytér lesz, vendéglátás funkciókkal. A kantinnal szembeni helyiségekben női-férfi zuhanyzós WC-t, mosdó blokkokat létesítenek, melyek a kerékpárral érkezők részére nyújtanak szolgáltatásokat -zuhanyzási lehetőség, zárható kisebb szekrények, tárolók-. Az erőd műemlék jellegére, a vagyonkezelő minimális beavatkozásra vonatkozó irányelveire tekintettel a falak, szerkezeti elemek nem változnak, az épülethez hozzáépítés nem történik. A homlokzatok tisztításával kívánják visszaadni az épület eredeti hangulatát és arcát.

Az erőd felújítása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a KOMFORT – Az Észak – és Dél-Komáromi erődrendszer közös fejlesztése címmel, az SKHU/1902/1.1/107 azonosítószámú projekt keretében. A határon átnyúló projekt teljes költsége közel másfélmillió euró, melyből 1,3 millió eurót az Unió biztosít. Az Igmándi Erőd felújítását érintő összeg 500.000.- euró, ebből 425.000.- euró Uniós támogatás, 50.000.- euró hazai társfinanszírozás, és 25.000.- euró önrész.

A projekt 2023. május végéig fejeződik be.

 

komarom.hu

hirdetés