HAZA GAZDASÁG Megkezdődött a Jaguár új gyárának építése Nyitrán

Megkezdődött a Jaguár új gyárának építése Nyitrán

5375
hirdetés

jaguarAz ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött kedden a Jaguar Land Rover 2018-ban megnyíló új szlovákiai gyárának építése Nyitrán.

    A brit autómárka Nyitrán építendő gyáráról szóló beruházási szerződést tavaly decemberben Pozsonyban írták alá a szlovák kormány és a 2008-tól az indiai Tata Group tulajdonában lévő cég képviselői. Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő nyitrai üzem már a negyedik Szlovákiában működő autógyár lesz, a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után. A beruházásban a szlovák kormány 130 millió euró értékű állami támogatással – kedvezmények nyújtása és ingatlan átruházás formájában – vesz részt.
    Az új gyárnak köszönhetően 2800 munkahely létesül, ezekre már most jelentős a túljelentkezés, a betöltendő állásokra már eddig több mint negyven ezren jelentkeztek. Ezzel összefüggésben az ünnepélyes alapkőletétel során Alexander Wortberg, a vállalat operatív igazgatója azt mondta: leendő első dolgozóikat már 2017 és 2018 fordulóján alkalmazásba veszik, a gyártás pedig a tervek szerint 2018 második félévében indulhat be.
    Utóbbi adatot az alapkőletételen ugyancsak résztvevő Robert Fico szlovák kormányfő úgy pontosította, miszerint: bízik benne, hogy az új üzem gyártósorairól legkésőbb 2018. szeptember 12. körül legördülhet az első ott gyártott gépkocsi.
    Az üzemben, amely a brit autómárka első kontinentális üzeme lesz, a tervek szerint már az első gyártási évben 150 ezer gépkocsi készül majd el. Alexander Wortberg ezzel összefüggésben rámutatott: a gyárat, amely a vállalat egyik legmodernebb üzeme lesz, úgy tervezték, hogy a későbbiekben megduplázhassa kezdeti gyártókapacitását.
    Egy ilyen gyártási eredmény mellett a Szlovákiában készülő gépkocsik száma jelentősen túllépheti a jelenleg a gyártáskapacitás határának tartott évi egymilliót, amelyet a jelenleg működő három autógyár már tavaly elért.

MTI

foto: illusztráció, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleTóth Vera, Peter Cmorík és még sokan mások az idei Borkorzón
Next articleIV. Komáromi Mézfesztivál