HAZA GAZDASÁG Megduplázta gyártását a VW Szlovákiában tavaly

Megduplázta gyártását a VW Szlovákiában tavaly

1011
hirdetés

Fennállásának legproduktívabb évét tudhatja maga mögött a Volkswagen Slovakia, amely tavaly csaknem duplájára emelte gyártását az előző évihez képest – közölte Vladimír Machalík, a pozsonyi VW szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

A pozsonyi autógyár gyártósorairól 2012-ben 419 888 gépkocsi gördült le, ez 99,5 százalékkal több a 2011-esnél.
A VW Slovakia forgalma tavaly 27 százalékkal 6,59 milliárd euróra nőtt. Az adózott nyereségük 26 százalékkal 170 millió euróra emelkedett.
„2012-ben gyártási kapacitásunk határán mozogtunk. Volkswagen up! modellünk az év autója lett 2012-ben, az itt készült SUV gépkocsik (az úgynevezett városi terepjáró kategória) világszerte új vásárlókat szereztek” – mondta az eredmény kapcsán Albrecht Reimold, a pozsonyi VW igazgatótanácsának elnöke. „Kihívásokkal teli év áll előttünk. Az év második felében megindítjuk a konszern első teljesen elektromos modellje, a Volkswagen e-up! szériagyártását” – közölte.
A VW pozsonyi üzemében tavaly gyártott csaknem 420 ezer gépkocsi 51 százaléka az SUV kategóriába tartozott, a fennmaradó részt pedig a cég New Small Family kategóriába sorolt modelljei tették ki. A gyárban emellett 268 ezer sebességváltó készült tavaly.
A Volkswagen Slovakia exportja tavaly elérte a 6,5 milliárd eurót. A Pozsonyban gyártott gépkocsik 99,7 százaléka külföldi piacokon talált gazdára. A vállalat legjelentősebb felvevőpiaca tavaly 40,2 százalékos részesedéssel Németország volt, majd Kína (9,5 százalék) és Nagy Britannia (7,1 százalék).
A VW pozsonyi gyára jelenleg a legtöbb gépkocsit gyártó egység Szlovákiában. A gyártás kezdete, 1991 óta több mint 3 millió gépkocsi készült el itt. A jelenleg több mint 9400 embert foglalkoztató vállalat a múlt év végéig már csaknem 2 és fél milliárd eurót fektetett be Szlovákiában. A tavalyi több mint 350 millió euró értékű befektetéseik legnagyobb részét a tervek szerint 600 millió eurós összköltségű karosszériaüzem építésére költötték, amelynek kivitelezése tavaly júliusban kezdődött.
A Volkswagen tavaly rekordnyereséget ért el, a csoport konszolidált nettó nyeresége 21,72 milliárd euróra nőtt az előző évi 15,41 milliárdról. Az előzetes adatok szerint a konszern bevétele 21 százalékkal 192,7 milliárd euróra emelkedett. A VW-csoport 9,3 millió gépkocsit adott el, ebből több mint 3 milliót Kínában.

MTI

hirdetés
Previous articleCsak a bevándorlók kétharmada érzi magát biztonságban Szlovákiában
Next articleCseh lap: Prága segítsen Pozsonynak és Budapestnek a Benes-dekrétumok ügyében!