HAZA BELFÖLD Csak a bevándorlók kétharmada érzi magát biztonságban Szlovákiában

Csak a bevándorlók kétharmada érzi magát biztonságban Szlovákiában

817
hirdetés

A Szlovákiában élő külföldi bevándorlók mindössze kétharmada érzi magát biztonságban, közülük minden harmadik afrikai származásút ért már támadás a fogadó országában – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) aktuális felmérésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Szlovákiában jelenleg mintegy 20 ezer, az Európai Unió határain túlról érkezett bevándorló él. A felmérés során az IOM munkatársai közülük hétszázat kérdeztek arról, mennyire érzik magukat biztonságban Szlovákiában, és milyenek az egyéni tapasztalataik.
A válaszokból kiderült, hogy az érintettek körében több mint hat százalék azoknak az aránya, akiket a nyílt utcán másságuk miatt támadtak meg. Az Afrikából és az iszlám országokból származó bevándorlók esetében ez az arány lényegesen magasabb: az afrikai származású bevándorlók egyharmada és az iszlám országokból érkezettek egynegyede számolt be arról, hogy már legalább egyszer erőszak áldozatává vált Szlovákiában csupán külső megjelenése miatt.
A fizikai bántalmazások esetein kívül a szóbeli támadások gyakorisága is érzékelhető problémát jelent. „A fenyegetések és a nyilvánosság előtti megalázások gyakran olyan légkört teremtenek, amely arra készteti az érintetteket, hogy ne használják a tömegközlekedési eszközöket és ne járjanak egyedül nyilvános helyekre” – részletezte a jelenség következményeit Matej Blazek, a felmérést készítő csoport egyik tagja.
A bevándorlók által említett negatív jelenségek másik legjelentősebbike a kényszermunka. A visszaélések ezen formája a felmérés adatai szerint Szlovákiában leginkább az Ukrajnából, illetve Kelet- és Délkelet-Ázsiából (főként Vietnamból, Thaiföldről és Kínából) érkezett bevándorlók körében gyakori. Míg kényszermunkával kapcsolatos tapasztalatai a Szlovákiában élő bevándorlók 11 százalékának vannak, az Ukrajnából érkezettek körében ez az arány meghaladja a 30 százalékot.
Tapasztalataikkal arányos a bevándorlók körében annak megítélése, hogy Szlovákiában milyen jogokkal rendelkeznek a gyakorlatban. A téma kapcsán megkérdezettek mindössze 46 százaléka állította azt, hogy ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint egy szlovák állampolgár, esélyegyenlőségéről pedig a válaszadók csak alig több mint egyharmada volt meggyőződve.

MTI

hirdetés
Previous articleMedvegyev: az EU és a ciprusi kormány „elefántok egy porcelánboltban”
Next articleMegduplázta gyártását a VW Szlovákiában tavaly