HAZA KÜLFÖLD Cseh lap: Prága segítsen Pozsonynak és Budapestnek a Benes-dekrétumok ügyében!

Cseh lap: Prága segítsen Pozsonynak és Budapestnek a Benes-dekrétumok ügyében!

841
hirdetés

Csehországnak segítséget kellene nyújtania Szlovákiának és Magyarországnak, hogy megegyezzenek a Benes-dekrétumok ügyében, mert a cseh példa nélkül Szlovákiában semmiféle dekrétum nem lenne – írta pénteki jegyzetében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

    „Sok olyan dolog van, amiért a szlovákok hálásak lehetnek a cseheknek. Ugyanakkor olyan dolgok is vannak, amiért a szlovákoktól bocsánatot kellene kérnünk. Ezek közé tartoznak a Benes-dekrétumok, amelyek soha semmi jót nem hoztak Szlovákiának” – állítja A Benes-dekrétumok behozatal volt Csehországból című jegyzetében Lubos Palata, a lap kommentátora.
    Lehet vitatkozni azon – fejti ki a szerző -, van-e valami jó abban, hogy a dekrétumok Csehországban véget vetettek a csehek és a németek több száz éves együttélésének. És azon, hogy érték-e az, hogy a cseh etnikum által lakott terület egyharmaddal kibővült. Bár éppen ezen a területen a csehek leginkább a romákkal osztoznak, ami ennek az etnikai tisztogatásnak talán az egyik legnagyobb ellentéte.
    „A szlovákoknak azonban (a dekrétumok) ennyit sem hoztak. A szlovákiai magyarok hathetede a következő ‘lakosságcsere’ ellenére is Szlovákiában maradt. A dekrétumok a kollektív bűnösséggel, amely a szlovákiai magyarok esetében még nehezebben indokolható, mint a csehországi németek esetében, csak jól látható igazságtalanságot és sérelmet hoztak a szlovákok és a magyarok viszonyába” – mutat rá Palata.
    Úgy véli: Szlovákiában a Benes-dekrétumok ráadásul megerősítették a második világháború azon téves értékelését, hogy a szlovákok a háború győztesei, míg a szlovákiai magyarok – a dekrétumok által „kollaboránsoknak és árulóknak” minősítve – a háború vesztesei közé tartoznak. Az igazság az, hogy Horthy (Miklós) és (Jozef) Tiso rendszereinek nincs mit egymás szemére hánynia. „A szlovákok ‘győztesek’ közé sorolását Edvard Benes ügyes diplomáciája, és igen, egy kicsit tán a Szlovák Nemzeti Felkelés védte meg. Ez utóbbi egyike a háború alatti Szlovákia sötét történelmében ritka pozitív eseményeknek” – szögezi le közép-európai kérdésekkel rendszeresen foglalkozó Palata.
    Szerinte most, amikor rendeződött a cseh-bajor viszony, amelynek eddigi csúcsát Petr Necas cseh miniszterelnöknek a müncheni parlamentben elmondott beszéde jelenti, „jó irányt vett a szlovák-magyar megbékélés is”.
    „Ahogy Miroslav Lajcák külügyminiszternek a Lidové Novinynek adott interjújából kiderült, nyilvánvaló, hogy magyar partnerével, Martonyi Jánossal képes megtalálni a múlt sötét oldalaiért a kölcsönös bocsánatkérés formáját. A csehek részéről szinte kötelesség segítséget nyújtani a két országnak ehhez a történelmi megállapodáshoz. Mert a csehek, illetve a németekkel való bánásmódjuk példája nélkül Szlovákiában semmiféle dekrétum nem lenne” – zárja jegyzetét a Lidové Noviny.

MTI

hirdetés