HAZA KÜLFÖLD Medvegyev: az EU és a ciprusi kormány „elefántok egy porcelánboltban”

Medvegyev: az EU és a ciprusi kormány „elefántok egy porcelánboltban”

905
hirdetés

Az Európai Unió és a ciprusi kormány úgy viselkedik az adósságprobléma megoldásakor, mint „elefántok egy porcelánboltban” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szerdán, Oroszország és az Európai Bizottság csütörtökön kezdődő moszkvai tárgyalásai előtt nyilatkozva.

    A miniszterelnök szerint „ami hibát el lehetett követni ebben a helyzetben, azt mind elkövették, beleértve a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom felőrlését általában, s nem csak Cipruson”. „Csak nem hiányolták a válságokat? Elfelejtették, mi történt néhány éve?” – tette fel a kérdést Dmitrij Medvegyev.
    Az orosz kormányfő csodálkozott azon, hogy Cipruson úgymond beszüntették a bankok működését, és úgy vélte, ez a döntés nagy veszteségeket fog okozni. Érthetetlennek nevezte, hogy még a nagy pénzintézetek sem működhetnek, beleértve azon orosz bankokat is, amelyekkel nincs probléma. Úgy vélte, hogy nyilvánvalóan a ciprusi bankrendszer szétverése volt a cél.
    Dmitrij Medvegyev elismerte, hogy Oroszországnak megvannak a saját indítékai, állami érdekei. Hangsúlyozta, hogy az orosz bankok és üzletemberek egyáltalán nem azért helyezték el pénzüket Cipruson, hogy úgymond az ország különleges jogi szabályozása mögé bújjanak, csupán a munkájukat könnyítő formát veszik igénybe, ami nemzetközi gyakorlat.
    Az orosz politikus úgy vélte, hogy a ciprusi adósságkrízis rendezésére javasolt lépés újabb válságok lavináját indíthatja el, hatalmas veszteségeket okozhat, és felmerülhet az orosz-ciprusi kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás felmondása is.
    Az orosz kormányfő közölte, hogy a következő két napban „meglehetősen intenzíven” kívánja megvitatni az Európai Bizottság képviselőivel a ciprusi pénzügyi válság kérdését.
    Dmitrij Medvegyev arra a kérdésre, hogy az Európai Uniónak a ciprusi válság megoldására tett javaslatai befolyásolják-e Brüsszel és Moszkva viszonyát, csupán annyit mondott: „meg kell várnunk a végső döntést”. Remélte, hogy végül maximálisan kiegyensúlyozott döntés születik, amely segít Ciprusnak és nem rontja el Oroszország és az EU kapcsolatait.

MTI

hirdetés