HAZA BELFÖLD Matovič egyik kezével szigorított, a másikkal engedett a gyeplőn

Matovič egyik kezével szigorított, a másikkal engedett a gyeplőn

1843
hirdetés

Igor Matovič kormányfő közvetlen ebéd után sajtótájékoztatót tartott, ahol újabb, némely tekintetben meglepő intézkedést jelentett be. Szigorúbbak lesznek a szabályok a vásárlásnál, de újra kinyithat néhány kis üzlet.

Az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí beszámolt a tegnapi tesztek statisztikájáról.

Tegnap 747 tesztet végeztek, amelyből 724 volt negatív és 23 pozitív.

Eddig összesen 6119 tesztet végeztek, amelyekből 292 -nek az eredménye lett pozitív. A tegnapi statisztikában  nincsenek benne azok a tesztek, amelyeket a magánlaboratóriumok végeztek.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a tegnapi pozitív esetek közül csak egy személy volt  85 év feletti, és ígéretet tett arra, hogy gyógyulását személyesen fogja figyelemmel kísérni.   

Az eddigi betegek közül 85-en vannak kórházba, ketten intenzív osztályon, és egy beteg szorul lélegeztetőgépre, akinek az állapota válságos. Jelenleg két gyógyult beteg van.

Az esetek közül 73-an külföldről érkeztek haza.  

A miniszter tájékoztatott a fertőzöttek korosztályos eloszlásáról is, tehát

0-14 éves az esetek 8%-a, 15-28 éves a 24%-a, 30-44 éves a 34%-a, 45-59 éves a 21%-a és 60 év feletti az esetek 12,8%-a.

Ján Mikas, tisztifőorvos a tegnap éjfélig tartó válságstábról számolt be. Egyértelművé tette, hogy

az ügyeleti  gyógyszertárak vasárnap is nyitva tartanak, illetve az állatorvosi rendelők is nyitva lehetnek.

A válságstáb beszámolt a nyugdíjasokra vonatkozó bolti nyitva tartásról is, tehát, hogy 9-12 között csak az idősebbek vásárolhatnának be, hogy csökkentsék a fiatalabb nemzedékkel való találkozást.

Elhangzott az is, hogy az összes hazatérő szlovák állampolgárt szeretnék felügyelet alatt tartani és karanténba helyezni.

Igor Matovič kormányfő beszámolt a konkrét intézkedésekről

Elöljáróban kritizálta az üzletek által meghirdetett akciókat, amelyek során feleslegesen, egy időben jóval több ember találkozik.

A bejelentett intézkedésekkel növelni szeretnék a jelenlegi nyitva tartó üzletekben a higiéniai normákat, és egyben növelik a nyitva tartó üzletek körét. Arra is oda kell ugyanakkor figyelni, hogy a boltokban egyszerre ne legyen sok ember.

A vásárlók számára továbbra is kötelező a szájmaszk viselete, ezenkívül az üzletnek kötelező lesz biztosítania a vásárló számára a kézfertőtlenítést, vagy a kesztyű viselését. Kötelező betartani a két méteres távolságot. Az üzletekben 25 m2 vásárlói területre juthat egy vásárló, tehát egy ezer négyzetméteres üzletben egyszerre 40 vásárló lehet.

Amennyiben ezeket a higiéniai feltételeket betartják, akkor  újra nyithatnak:

az optikák, a lízing szolgálatok, az emissziós és műszaki vizsgát végző állomások, a telekommunikációs és informatikai szolgáltatások, a kulcsmásolók, a gyűjtőudvarok, a kertészeti boltok, a rövidáru-boltok, a kerékpárszervizek, az építőanyag boltok, a villamos és vasárut kínáló boltok, a festéküzletek, valamint az ügyvédek és a közjegyzők.

A nagy üzletközpontokban viszont továbbra is csak az élelmiszerboltok és a drogéria lehet nyitva.

A rendelkezés a kis, külön bejárattal rendelkező üzletekre irányul, tehát maximálva van az üzlet területe,  így például a Baumax nem nyithat ki.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az élet, ha visszafogottan is, de elinduljon, illetve tudjanak az otthon lévők házi munkával, lakásfelújítással, vagy a kiskerttel foglalkozni.

A kormányfő szeretné, ha az emberek felelősen vennék ezt a könnyítést, mint olyan vizsgát, ahol nekünk, polgároknak kell bizonyítanunk az érettségünket.

A kormányfő hangoztatta:

A nagyobb fegyelem, most nagyobb szabadságot jelent, de ha ezt nem látjuk be, akkor vissza kell térni a szigorúbb intézkedésekhez. Azaz, a saját kezünkben van a további intézkedések sorsa.”
 
 

ma7.sk

hirdetés
Previous articleA sokoldalú angol nyelvoktatás szépsége a komáromi Selye János Gimnáziumban
Next articleÜresek az osztálytermek a gútai Schola Privata iskolában is