HAZA BELFÖLD Március 15. – Tucatszám tartottak megemlékezéseket a Felvidéken

Március 15. – Tucatszám tartottak megemlékezéseket a Felvidéken

916
hirdetés
Március 15. – Az MKP megemlékezése Ipolyságon

Tucatszám tartottak megemlékezéseket a nemzeti ünnep alkalmából a Felvidéken, ahol a rendezvények  sorozata hagyományosan a pozsonyi Medikus kertben lévő Petőfi Sándor-szobornál tartott központi megemlékezéssel csúcsosodott ki szerdán.

    A felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság rendezte megemlékezésen több százan gyűltek össze délután.
    A Radnai Béla keze munkáját dicsérő szobornál először Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a külhoni magyarokhoz intézet ünnepi szavait, majd Koncsol László író mondott beszédet.
    Koncsol László, felidézve az 1848-as eseményeket, párhuzamba állította a magyar forradalmat és szabadságharcot a 19. század és a későbbi időszak forradalmaival, illetve a jelenkor eseményeivel.
    „Örök reformokért kiált Európa, jó és figyelmes orvosokért, akik meghallgatják és komolyan veszik panaszait” – hangsúlyozta Koncsol László, a reformokat építő és éltető erőnek nevezve. Az író ezt követően a forradalom 12 pontját a tízparancsolathoz hasonlítva azt mondta: mindkettő olyan eszmény, amely örökké élni fog, és amelyért küzdeni kell.
    A megemlékezés a koszorúzással és a Himnusz eléneklésével zárult.
    A központi megemlékezést megelőzően Magyarország pozsonyi nagykövetségén Áder János államfő által a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt magas rangú állami kitüntetéseket adtak át négy neves felvidéki magyar közéleti személyiségnek. Az elismeréseket Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át, méltatva a kitüntetettek tevékenységét, és „a Felvidék lámpásainak” nevezve őket.
    A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Méry Margit néprajzkutató, Rózsa Ernő volt politikus és a Csemadok volt tiszteletbeli elnöke, Kovács László pedagógus, történész, illetve Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság alapító elnöke kapták meg.


MTI

hirdetés
Previous articleKiemelkedő lehet az idei gyümölcstermés
Next articleA várban turistaszálló és a szekeresgazdák állandó jellegű kiállítása nyílhat