HAZA BELFÖLD Magyar Szövetség: Egyetértés van a kormányfővel a kisebbségi törvényről

Magyar Szövetség: Egyetértés van a kormányfővel a kisebbségi törvényről

450
hirdetés

Külön törvénynek kellene rendeznie a nemzeti kisebbségek helyzetét és jogállását – jelentették ki a Magyar Szövetség képviselői, miután pénteken Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszterrel tárgyaltak, és hozzátették, egyetértés van ebben a kérdésben.


„A kormányfő egyetért azzal, hogy szükség van a nemzeti kisebbségek jogainak kodifikálására, és Horony Ákos kisebbségi kormánybiztost bízta meg ennek előkészítésével” – közölte Pálinkás Évi, a párt szóvivője.
A párt tájékoztatása szerint a kulturális miniszter ígéretet tett, hogy nem vonják össze a Kisebbségi Kulturális Alapot a Művészeti Alappal. „Ígéretet kaptunk, hogy a két alap önállóan és hatékonyabban fog működni. Átalakításukban a nemzetiségi közösség képviselői és a kisebbségi kormánybiztos is részt vesz” – tette hozzá a párt szóvivője.
A kisebbségi törvény előkészítését Bukovszky László előző kisebbségi kormánybiztos kezdte meg, a törvényjavaslat szerepelt a kormányhivatal 2022-es törvényalkotási tervében is, de végül nem került a kormány elé.
A kulturális tárca elállt eredeti tervétől, hogy összevonja a két kulturális alapot, de ragaszkodik az állami támogatási alapok reformjához, amelytől működésük javítását és gazdasági tevékenységük jobb állami ellenőrzését várja.

TASR

hirdetés