HAZA BELFÖLD Magyar Szövetség: Egyetértés van a kormányfővel a kisebbségi törvényről

Magyar Szövetség: Egyetértés van a kormányfővel a kisebbségi törvényről

167
hirdetés

Külön törvénynek kellene rendeznie a nemzeti kisebbségek helyzetét és jogállását – jelentették ki a Magyar Szövetség képviselői, miután pénteken Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszterrel tárgyaltak, és hozzátették, egyetértés van ebben a kérdésben.


„A kormányfő egyetért azzal, hogy szükség van a nemzeti kisebbségek jogainak kodifikálására, és Horony Ákos kisebbségi kormánybiztost bízta meg ennek előkészítésével” – közölte Pálinkás Évi, a párt szóvivője.
A párt tájékoztatása szerint a kulturális miniszter ígéretet tett, hogy nem vonják össze a Kisebbségi Kulturális Alapot a Művészeti Alappal. „Ígéretet kaptunk, hogy a két alap önállóan és hatékonyabban fog működni. Átalakításukban a nemzetiségi közösség képviselői és a kisebbségi kormánybiztos is részt vesz” – tette hozzá a párt szóvivője.
A kisebbségi törvény előkészítését Bukovszky László előző kisebbségi kormánybiztos kezdte meg, a törvényjavaslat szerepelt a kormányhivatal 2022-es törvényalkotási tervében is, de végül nem került a kormány elé.
A kulturális tárca elállt eredeti tervétől, hogy összevonja a két kulturális alapot, de ragaszkodik az állami támogatási alapok reformjához, amelytől működésük javítását és gazdasági tevékenységük jobb állami ellenőrzését várja.

TASR

hirdetés
Previous articleA komáromi kosarasok fontos megerősítő győzelme az Inter ellen
Next articleVálasztás24: Harabin leadta az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat