HAZA GAZDASÁG Lesöpörte Kažimír költségvetését a Költségvetési Tanács

Lesöpörte Kažimír költségvetését a Költségvetési Tanács

1089
hirdetés

42611 Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint a Költségvetési Tanács megerősítette, 2013-ban tartható a 3 százalékos költségvetési hiány.

Tény, hogy a kockázati tényezők ellenére a Tanács úgy véli, a kormánynak sikerülhet egy év múlva 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányt, sőt az akár még az idén három százalék alá kerülhet, mivel az európai alapokból igénybe vehető támogatások lehívása nem megfelelően halad, amit a Tanács a gazdaság szempontjából kihasználatlan potenciálnak tart.
Az is tény azonban, hogy a Költségvetési Tanács nyilvánosságra hozott jelentése szerint, ha a kormány úgy gazdálkodna jövőre, ahogyan azt a 2014-es költségvetésben eltervezte, romlana az adósság nélküli gazdálkodási képességünk. Az államháztartást a törvényből eredően értékelő szerv elemzői úgy vélik, hogy az egyszeri intézkedések nélkül a költségvetésünk a jövő évben csak romlana.
A Tanács egyúttal arra is figyelmezteti a kormányt, hogy elállt az eredeti törekvéseitől. Tavasszal ugyanis a Smer még 2,6 százalékos költségvetési hiányról beszélt, most pedig 2,8 százalékosról. Arról a különbségről van szó, amellyel a közigazgatás kiadásait a GDP-hez mért bevételei növelik. Ennél is jelentősebben enyhítené a jövő évben a kormány az ún. konszolidációs törekvéseket, azaz a költségvetést hosszú távon segítő változtatásokat. Tavasszal a pénzügyminisztérium még 0,8 százalékos GDP arányos költségvetési konszolidációról beszélt, jelenleg azonban már nem számol ezzel. „A 2014-es év a befektetési kivétel szempontjából is egyfajta szünetet jelent a kormány konszolidációs törekvéseiben” – jelentette ki a bizottság tagja, Ódor Lajos.
Ez azonban azt is jelenti, hogy a strukturális költségvetési hiány jelentősen 3 százalék fölé emelkedik. „Ha mérlegre tesszük a 2014-es év költségvetésének pozitívumait és negatívumait, akkor túlsúlyba kerülnek a negatívumok. Elmondható, hogy a költségvetési terv rontja az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát” – jelentette ki Ódor.
Bár a Költségvetési Tanács a jövő évi költségvetésben kevesebb veszélyt lát, mint tavaly, ami annak is köszönhető, hogy kevesebb benne a hosszú távú intézkedés, a Tanács megismételte, azt a kijelentését, hogy a költségvetés úgy néz ki, mintha például a kórházak adóssága jövőre nem emelkedne.
Hasonlóképpen, mint tavaly, most sem hisz a Tanács az önkormányzatok számára készült tervek megvalósíthatóságában, az idei évre vonatkozó gyanúja közben már be is igazolódott. Átláthatóság szempontjából azonban pozitívan értékeli a költségvetést, és tetszik neki a kockázati tényezők lefedésére létrehozandó tartalékalap is. Sőt az adóbeszedési tervvel sincs már gondja.
Tavasszal a kormány szeretne lekerülni azoknak az országoknak a listájáról, amelyeknek 3 százalékosnál nagyobb a költségvetési hiányuk, ami miatt büntetés fenyegeti azokat. Az Európai Bizottság vélekedése szerint azonban egy év múlva a költségvetési hiányunk 3,2 százalékos lesz, 2015-ben pedig még közelebb kerül a 4 százalékhoz.
Ha a bizottság tavaszig nem változtat a véleményén, nem kerülünk ki az ún. túlzottdeficit-eljárás alól. A Költségvetési Bizottság szerint a kormány tavaszra újabb intézkedéseket lesz kénytelen felvázolni, ha jelentős mértékben nem javulnak az adók. „Ellenkező esetben nem kerülünk ki az eljárás alól” – jelentette ki Ódor.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés