HAZA BELFÖLD Leállította az ügyészség a büntető eljárást a Matovič–Procházka közti hangfelvétel ügyében

Leállította az ügyészség a büntető eljárást a Matovič–Procházka közti hangfelvétel ügyében

932
hirdetés

A Háló elnöke, Radoslav Procházka és Igor Matovič, az OĽaNO elnöke közti beszélgetés hangfelvétele kapcsán már az elejétől fogva bonyolult volt a helyzet. Most azonban csak még bonyolultabbá vált az ügy.
Két héttel ezelőtt az aktualne.sk hírportál még arról értesített, hogy a nyomozótiszt büntetőeljárást indított adó- és biztosítási csalás bűntettének elkövetési szándéka gyanújában. Most azonban a hírportál értesülései alapján a Főügyészség felügyelő ügyésze formai-eljárási vétségekre hivatkozva megszüntette a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot. „Pillanatnyilag a büntető eljárás elindítása előtti stádiumban van az ügy, s a nyomozó most köteles újra eljárni az ügyben, és a törvényes határidőn belül döntést kell hoznia” – jelentette ki a Főügyészség szóvivője, Andrea Predajňová. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy újraindul az egész eljárás, azaz megint a rendőrség van soron.
A Rendőrakadémia rektora, Lucia Kurilovská a konkrét üggyel kapcsolatban nem akart véleményt formálni, általánosságban azonban elmondta, a felügyelő ügyésznek joga van megszüntetni a rendőrségi döntést. „Valamilyen hibára bukkanhatott, egyúttal azonban utasítást kellene adnia arra vonatkozón, hogyan tovább” – fogalmazott a rektor asszony hozzáfűzve, a rendőrség ilyen esetekben mindig újra kezdheti az ügyben a büntető eljárást. „De úgy is eljárhatnak, hogy a büntetőeljárás elindításával konkrét személlyel szemben egyúttal vádat is emelnek” – mondta.
A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség elit egysége szeptember végén kezdte meg a Radoslav Procházka köztársasági elnöki kampányának finanszírozása körüli ügy kivizsgálását. Tibor Gašpar rendőrfőnök akkor úgy nyilatkozott, a nyomozás lehetőségei ugyanolyanok, mint minden más esetben – azaz vagy vádemelés, vagy pedig a büntetőeljárás leállítása.
A Procházka kampánya körüli botrány idén júniusban robbant ki, amikor az OĽaNO elnöke, Igor Matovič azzal állt elő, hogy a Háló jelenlegi vezetője számla nélkül akarta hirdetését az ügynökségével rendezni. Matovič először hazugságvizsgálón való részvételre szólította fel Procházkát, majd előállt a kettőjük közti szóban forgó beszélgetést rögzítő hangfelvétellel.
A büntető eljárás elindítása előtt ezzel összefüggésben mindkettőjüket kihallgatta a Főügyészség, amely az ügyet ezután a rendőrségnek utalta.
Radoslav Procházka, a Háló elnöke beismerte, hogy az ő hangja található a felvételen, azt állítja azonban, hogy a hangfelvételt szándékosan úgy vágták meg, hogy az ártson neki.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleAz Aba-hegy leve
Next articleRequiem egy városért…