HAZA GAZDASÁG Lassult az infláció üteme Szlovákiában

Lassult az infláció üteme Szlovákiában

4927
hirdetés

Szlovákiában 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban – derült ki az UniCredit Bank elemzéséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az infláció üteme januárban éves szinten 2,4 százalékra lassult a decemberi 3,2 százalékról, és így a banki analízis szerint a várakozásokkal összhangban alakult.
Az infláció ütemének januárban tapasztalt éves szintű lassulását leginkább az árszabályozás alá eső szegmens befolyásolta, ebben a kategóriában ugyan havi összehasonlításban 0,7 százalékos növekedés volt tapasztalható, éves szinten viszont az infláció üteme 3,6 százalékról 0,7 százalékra lassult. Ebben a szegmensben főként a villanyáram árának 0,2 százalékos havi szintű csökkenése valamint a gáz árának 0,4 százalékos havi szintű növekedése volt a legfőbb befolyásoló tényező.
2012 első hónapjában az üzemanyagok árai 0,2 százalékkal csökkentek, mivel az elemzés szerint ez főként a nyersolaj árának a világpiacon tapasztalt tavaly év végi csökkenésével függött össze. Februárban az üzemanyagok ára várhatóan már nem csökken tovább.
Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok fogyasztói árai januárban havi szinten 2,1 százalékkal nőttek, a szegmensben az infláció üteme januárban éves szinten 5,9 százalékra gyorsult a decemberi 5,6 százalékról.
Az elemzés szerint a következő hónapok során az infláció mértéke 2,5 százalék körül várható. A fogyasztói árak emelkedését főként az élelmiszerek várhatóan tovább növekvő árai befolyásolhatják, ugyanakkor a fogyasztói kereslet viszonylag alacsony szintje nem teszi lehetővé a keresleti infláció ütemének gyorsulását.

MTI

hirdetés