HAZA vélemény Kotleba és a déli nyomorúság

Kotleba és a déli nyomorúság

937
hirdetés

43002 Szerencsésen túléltük a megyei választások második fordulóját is. Pozsony-megyében Pavol Frešo újra megyeelnök lett, Szencről Némethné Bárdos Gabriella újra képviselő. Nagyjából minden a jobbközép pártok (köztük az MKP és a Most-Híd ) választási elképzelése szerint zajlott…
Pozsony-megyének van egy (olvasd: 1 db) SMER-es képviselője – ennyi kell is mutatóba. Köszönet minden szencinek, hogy részt vett a választásokon!
A helyzet azonban Szlovákia-szerte nem ilyen rózsás. Besztercebánya-megyében Marián Kotleba, a szélsőséges romaellenes megnyilvánulásairól elhíresült egyén lett a megyefőnök. A megyefőnöki székbe, bizony, nem csak szlovák szavazatok segítették. Szlovákia miniszterelnöke a nagyszombati járásban kampányolt az MKP és a Most-Híd által támogatott Berényi József elnökjelölt ellen (…itt csak szlovák megyefőnök lehet…alapon). De Besztercebányára már nem ment el, mert – ugye – ott Kotleba ellen egy zsák krumpli is nyerni tudna… Nem így történt! Nagy valószínűség szerint truccszavazásnak lehettünk tanúi. A romaellenességéről híres „elvtársat“ azok támogatták elsősorban, akiknek elegük van már a roma-cigány cirkuszból és a társadalmilag alkalmazkodni képtelen csoportokból. Nincs mit csodálkozni – az elhanyagolt déli régió lakossága kétségbeesésében szavazott úgy-ahogy. Az évtizedekig elhanyagolt roma probléma visszaütött-de alaposan! Csak remélni lehet, hogy a szellem nem szabadult ki a palackból. A roma-cigány probléma megoldására tett számtalan kísérlet kudarcát már jeleztem egy írásomban (http://www.szenc.sk/hu/Cikkek/Agardy-Gabor-blogja/Hej-Cigany-.alej), amelyre aránylag sok helyeslő visszajelzést kaptam.

Ha eltekintünk Szlovákia specifikus romahelyzetétől, a kormánynak mintha jól jött volna Kotleba győzelme: eltereli ugyanis a figyelmet a déli régióról, a nagyjából magyarok lakta vidékről és majd mindent a rasszisták, fasiszták és xenofóbok nyakába varrhat (ki ne hagyjuk a „nacionalista magyarokat“, akik Fico szerint sohasem adhatnak megyeelnököt!). Besztercebányától délre a határvidéken évtizedek óta nem volt semmi számottevő beruházás és munkahelyteremtés- még mutatóba sem. Ami pedig valaha még valamennyire is működött (pl. mezőgazdaság), sikerült „nemzetközi segítséggel“ tönkretenni. Erre is utaltam már a (http://www.szenc.sk/hu/Cikkek/Agardy-Gabor-blogja/A-deli-nyomorusag-oka-.alej) című blogomban jópár hónappal ezelőtt. Az ilyen Kotleba-cirkusz jó a figyelemelterelésre, majd pedig jó lesz bűnbaknak: miatta nem történt – nem történhetett semmi pozitívum. Fico a napokban tett kijelentésével legitimizálta Kotlebát, hogy ugyanolyan megválasztott megyeelnök mint a többi. Tehát Ficoéknál semmi új a nap alatt.
Mi a teendő?
Folyamatosan felhívni a közvélemény, a médiumok és a kormány figyelmét arra, hogy a jelenlegi helyzet hosszú távon tarthatatlan – akár a roma-cigány kérdésről, akár pedig a munkanélküliségről és a határmenti régió életszínvonaláról van szó. Egyszer csak a helyiek (szlovákok és magyarok kétségbeesésükben) nekiállnak kaszát egyenesíteni. Akkor pedig már mindegy lesz, hogy ezért Kotleba, Fico, a cigányok-romák vagy mások a felelős ek!
Nem szabad a szellemet kiengedni a palackból!!!

Agárdy Gábor, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleJóváhagyta a pozsonyi parlament az új közoktatási törvényt
Next articlePiacra dobták a világelső, dupla kijelzős orosz okostelefont