HAZA DUNATÁJ Kötelező mikrocsipek a házi kedvencek számára

Kötelező mikrocsipek a házi kedvencek számára

1010
hirdetés

MACCCSSSAki látta a Banános Joe című filmet, az tudja, mekkora kalamajkát okozhat, ha az embernek nincs „személyi azonosítója”. Nos, Banános kálváriája sétagalopp ahhoz a 300 eurós bírsághoz képest, amelyre azokat a kutya-, vadászgörény- és macskatulajdonosokat ítélhetik, akik szeptember 30-ig nem helyeztetnek azonosító mikrocsipet házi kedvencük bőre alá.

Ez az uniós rendelet azokra a háziállatokra is vonatkozik, amelyek ki sem mozdulnak gazdájuk lakásából. A csipet az állatok bőre alá ültetik be. A csak az állatorvosok által beszerezhető csomag a csipen kívül tartalmazza a hozzá tartozó matricát is, mely az állat oltási könyvébe, útlevelébe, vagy regisztrációs adatlapjára is felkerül. A fájdalommentesen, könnyen beültethető mikrocsip az állatok azonosítására szolgál, például elkóborlásuk esetén. A kötelesség teljesítését az állatorvosok ellenőrzik a rendelőkben, például oltáskor, vizsgálatkor, s elmulasztását jelenteniük kell az állategészségügyi hivatalnak. A csip beültetési költsége 10-től 35 euróig terjed. A tulajdonosról és a mikrocsippel ellátott állatról szóló információkat egy központi adatbázisban tárolják. Ha az állat elpusztul, ezt bejelölik az adatbázisban, de az adatai és a csip száma ott marad, hogy azt egy másik állat ne kapja meg.

Ez az új rendelet további anyagi terhet ró az emberekre, feljelentésre kötelezi az állatorvosokat, miközben lényegesen megszaporítja az utcára került állatok számát, nem csökkenti viszont a parkokban, járdákon díszelgő kutyaürülék mennyiségét…

-zsu-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleHol volt az aláírásnál Selye János nevét viselő gimnáziumunk tanári kara és igazgatója?
Next articleBerényi József: Üzenet március idusára – a hó fogságából