HAZA HÍR-MIX Berényi József: Üzenet március idusára – a hó fogságából

Berényi József: Üzenet március idusára – a hó fogságából

870
hirdetés

berenyi-jozsef03_200_200Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnökének március 15-i köszöntőjéből idézünk. A pártelnök az M1 autópályán a hó fogságában töltötte e nemzeti ünnep napját. (Frissítve)

Ezernyolcszáznegyvennyolc március 15-e és az előtte néhány évtized alatt lezajlott reformkori folyamatok azt igazolták, hogy a magyar közéleti-politikai vezetés rájött: a Habsburg-rendszer felmorzsolja a magyarságot. Az ország hatalmi berendezkedése nem teszi lehetővé a nemzeti fejlődést, és folyamatosan gyarmati sorsban tarja Magyarországot a Habsburg-birodalmon belül. Ez az üzenet érvényes a mai napra is.
Számunkra is a fő kihívás az, mennyire tudjuk a saját kezünkbe venni sorsunk irányítását, mennyire tudjuk a saját kezünkbe venni azokat a dolgokat, amelyek nélkül a magyar identitás, a magyarok lakta régiók fejlődése, fejlesztése elképzelhetetlen. 1848-ban a kérdés tehát az volt, van-e a magyarságban kellő összetartó erő, kellő összefogás és olyan elképzelés, koncepció, amely kisegíti a bajból Magyarország akkori lakosságát.
Ma sem kisebb a kihívás, hiszen akár a munkanélküliség, akár a gazdasági fejlődés, vagy az infrastrukturális fejlesztés Dél-Szlovákiában elmarad a szlovákiai átlagtól.
Ezért 5 perccel 12 előtt vagyunk, hogy saját kezünkbe vegyük sorsunkat, hogy a negatív trendeket megfordítsuk. Ma még van hozzá erőnk. Ma kell megtennünk a megfelelő lépéseket, hogy a jelenleg kialakult hatalmi rendszer ne morzsolhassa szétmagyar közösségünket, ne morzsolhassa szétDél-Szlovákia gazdasági erejét, hanem éppen ellenkezőleg: ezek a folyamatok megváltozzanak.
Petőfi Sándor annak idején így fogalmazott: „Rabok legyünk, vagy szabadok? / Ez a kérdés, válasszatok!” A kérdést ma is hasonlóképpen kell feltennünk: tudunk-e élni erőnkkel, lehetőségeinkkel, vagy hagyjuk, hogy mások, más hatalmi tényezők irányítsák életünket és morzsolják fel az itt élő magyarságot.

Berényi József, az MKP elnöke

***

Berényi József csütörtök este Budapestről indult a magyar nagykövetség komáromi ünnepi rendezvényére, ám az M1-es autópályán kialakult helyzet miatt nem érkezett meg. Az eredeti program szerint pénteken Kéménden és Nagymegyeren is ünnepi beszédet mondott volna. Az utóbbi rendezvényen a kultúrműsor részeként Mága Zoltán hegedűművész tartott volna koncertet, ez előtt hívtuk fel Berényi Józsefet.
„Huszonkét órát töltöttem az autópályán, és még mindig Budapesten vagyok. Sajnos, Mága Zoltán sem tudott eljutni Nagymegyerre, így az ünnepi koncert elmaradt, későbbi időpontban pótoljuk. Bízom abban, hogy szombaton, a zsigárdi (17 óra) ünnepségre, melynek egyik szónoka vagyok, már sikerül eljutnunk” – mondta portálunknak az MKP elnöke.
Berényi József vasárnap a bátorkeszi ünnepségen (16.30, kultúrház) is beszédet mond.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKötelező mikrocsipek a házi kedvencek számára
Next articleRECEPTEK: Citromos panjabi csirke