HAZA HÍR-MIX Kötelességünk emlékezni

Kötelességünk emlékezni

1451
hirdetés

A covid-karantén miatt két év óta először találkozhattak a Komáromi Zsidó Hitközség tagjai egymással a Zsidó Kultúra Napja alkalmából augusztus 22-én, vasárnap. Ezen  a napon kezdődött el a megalapításának 230. jubileumát ünneplő Komáromi Zsidó Hitközség ünnepségsorozata, melynek során megemlékeztek a holokauszt komáromi és környékbeli áldozatairól is.

Az egész napon át tartó ünnepségsorozat a zsidó temetőben megtartott megemlékezéssel vette kezdetét, ahol a zsidó temetőben gyászimájával kezdődött. A hitközség nevében Paszternák András köszöntötte a megjelenteket, köztük a katolikus egyház képviseletében Kiss Róbert kanonokot, általános nagyszombati helynököt, Bukovszky László kisebbségi
kormánybiztost, Szacsúri Jánost Magyarország pozsonyi konzulját, Andruskó Imrét, a Selye János Gimnázium igazgatóját. Megnyitó visszaemlékezésében Paszternák András elmondta, a mártírnapon hagyomány, hogy számot vetnek az elmúlt esztendő történéseivel. Mint mondta, a világjárvány miatt beszűkült az élettér, személyes találkozások hiányában a virtuális térre korlátozódott a kapcsolattartás. – Túlélő őseink azt a feladatot bízták ránk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk arra, hogy miként kezdődtek a megkülönböztetések, megbélyegzések, mi lett a társadalmi közöny eredménye – mondta Paszternák András. Emlékbeszédében hangsúlyozta, nincs annál őszintébb szó, mint a túlélők elbeszélése. Kérte a jelenlévőket, hogy Komárom utcáit járva emlékezzenek, és lássák őket: a szeretteiket, családtagjaikat, osztálytársaikat sárga csillaggal a mellükön, kötelezően gettóba vonulva, vagy, ahogy vagonokba kényszerítik őket. A Zsidó Kultúra Európai Napja nemzetközi rendezvénysorozathoz csatlakozva a Menházban folytatódott a rendezvény, melyen Verő Tamás főrabbi a szeptember 6-ával kezdődő zsidó újévről, a Ros Hásánáról tartott előadást. Ezt követően került sor a Kehila-díjak átadására, melyet 2003 óta oszt ki a helyi hitközség, megköszönve mindazok munkáját, akik a zsidó történelem, kultúra, hagyományok, és az elnéptelenedett hitközségek emlékének ápolása terén fontos küldetést teljesítenek. A Komáromi Zsidó Hitközség jubileumi programja az Eötvös utca 9. szám alatt található felújított zsidó rituális fürdő, a mikve megtekintésével zárult. Az épületben működött korábban a kóser mészárszék és a pészachi maceszsütöde.

Kollár Zoltán felvételei

DUNATÁJ HETILAP 35/2021

hirdetés