HAZA RÉGIÓ Korunk társadalmának negatív jelenségeiről tartottak szemináriumot Komáromban

Korunk társadalmának negatív jelenségeiről tartottak szemináriumot Komáromban

419
hirdetés

A szociálpatológiai jelenségek korunk társadalmának legkomolyabb problémái közé tartoznak. Szoros összefüggésben vannak a társadalom állapotával és érzékenyen reagálnak a társadalmi változásokra, valamint azok következményeire. Napjainkban, a gyors fejlődés következtében egyre több ilyen jelenséggel szembesülünk. Az oktatási intézményekben számtalan problémával kell megbirkózni, nemcsak az oktatás, hanem a tanulók viselkedése terén is. A legsúlyosabbak közé tartoznak a tanulók közötti erőszakos megnyilvánulások, továbbá az, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek alkoholt fogyasztani és a drogokhoz nyúlni, aminek okai nagyon sok esetben családi problémákra vezethetők vissza. Az ilyen helyzetek megoldásához tapasztalt szakemberekre van szükség, akik képesek pozitív hatást gyakorolni a fiatalokra.


A pozsonyi székhelyű Nemzeti Közművelődési Központ a Komáromi Regionális Közművelődési Központtal együttműködve szakmai szemináriumot rendezett a szociálpatológiai jelenségek megelőzéséről. A szemináriumra szeptember 20-án került sor a Matica slovenská komáromi székházában a regionális közművelődési és kulturális központok dolgozói, pszichológusok, pedagógusok, speciális pedagógusok és szociális dolgozók részvételével.
A programban olyan témák szerepeltek, melyek társadalmunkban jelenleg a legtöbb problémát okozzák, nevezetesen: hiteltanácsadás, az önsebzés és annak okai, iskolai zaklatás és a veszélyes magatartás elsődleges megelőzése az iskolákban.
A Szlovák Pszichológusok Kamarájának elnöke, Mgr. Eva Klimová a jelenlévők számára új Ingyenes hiteltanácsadási nemzeti projektet készített elő, melynek megvalósítására az Emberi erőforrások operációs program (REACT EÚ) keretén belül kerül sor. Ennek célja működő hitelkörnyezet biztosítása a hitelezők és a hitelfelvevők érdekeinek összehangolásával, valamint a hitelért folyamodók esélyeinek növelése a hitelkérelem jóváhagyására és annak törlesztésére. További célja a hitelért folyamodók gondolkodásának és magatartásának fokozatos megváltoztatásával megteremteni a feltételeket a hitel problémamentes törlesztéséhez, felkészíteni őket az új feltételekre és a hitelezők jogos igényeire.


Az önsebzés témájáról PhDr. Andrea Nagyová pszichológus adott elő. Kiemelte a szülők kulcsszerepét a gyermek életének alakításában. Rámutatott a szándékos önsebzés elsődleges okaira, melyek gyakran a gyermek legközelebbi kapcsolataiban fellelhető mély konfliktusokra és problémákra, a szeretet és elfogadás hiányára, családon belüli erőszakra, vagy a gyermekre való odafigyelés hiányára vezethetők vissza. Az előadó rámutatott, hogy a kutatások szerint az önsebzés leggyakrabban serdülőkorban fordul elő, gyakori formái a zsilettel vagy más éles eszközzel történő önsebzés, illetve égetéses, szúrásos sebek okozása. Ezt a serdülők gyakran titokban, otthon művelik, a sebeket pedig öltözékkel takarják. Az önsebzést tartják ugyanis az egyedüli megoldásnak arra, hogy képesek legyenek elviselni a feszültséget és a bánatot, a sebokozás és a fájdalom pillanatnyilag eltereli a figyelmüket a problémájukról, aminek következtében az önsebzés iránt függőség alakul ki.
Mgr. Júlia Švecová, a zsolnai Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ dolgozója előadásában az iskolai zaklatás és annak megelőzése témáját járta körül. Iskolapszichológusként szólt az iskolai zaklatás, lelki bántalmazás leggyakoribb formáiról, arról, miként ismerhető fel a tanulók között a zaklatás potenciális áldozata. Rámutatott, hogy ezen a téren egy új jelenség is tapasztalható, mégpedig a pedagógusok zaklatása, mind a tanulók, mint pedig a szülők részéről. Szólt az iskola lehetőségeiről is, arról, hogyan ismerhetik fel és oldhatják meg ezt a veszélyes viselkedési módot. A jelenlévők figyelmébe ajánlott néhány megelőző programot, melyek beiktathatók az iskolai oktatásba.
Az utolsó előadó Mgr. Adriana Grupáčová őrnagy, a Rendőrtestület Komáromi Járási Igazgatósága megelőzési csoportjának szakreferense volt, aki az iskolákban előforduló veszélyes magatartás megelőzéséről szólt, konkrét gyakorlati példákat említve az ilyen csoportokról és a leggyakoribb problémákról, melyekkel az iskolák és a sértettek hozzájuk fordulnak.

ROS KN (N.ZS.)

hirdetés
Previous articleIllegális bevándorlás – Szlovák belügy: a határellenőrzések bevezetéséről uniós szinten kell tárgyalni
Next articleA Komáromi Kórházban péntektől oltanak az omicron vírusvariáns elleni új vakcinával is