HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Mercedes-Benz A 180 CDI: Más osztályba lépett…

Komáromi autótesztelő: Mercedes-Benz A 180 CDI: Más osztályba lépett…

1151
hirdetés

mercia 03Legjobb tudomásom szerint arra még nem volt példa, hogy a generációváltás egyben kategóriaváltást is eredményezzen egy autónál. Nem méretben, mert ilyet már láttunk ( most, az Octaviánál), hanem besorolásban! Nos, itt az első eset: a legkisebb Mercedes. Amely két nemzedéken át mikro egyterű volt, most viszont – kompakt ötajtós,  ả la Volkswagen Golf… Ezzel minden átmenet nélkül az Audi A3 és a BMW 1-es gyakorlatilag egyetlen érdemi konkurensévé lépett elő. Az átlényegült autót 1,8 literes dízelmotorral és hétfokozatú automata váltóval kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A korábbi besorolással együtt a korábbi formákat is teljesen el kell felejtenünk. És csak azt mondhatjuk: hála istennek. Mert az A-Klasse eddig – kövezzenek meg érte, de kimondom – a márkához méltatlan küllemű volt. Még kategóriájában, a pici buszlimuzinok között is valahol az esztétikai rangsor végén kullogott. Ez a mostani viszont – egy szépség. És nemcsak azért,mert ennek a kategóriának egész más a formanyelve, hanem ezzel a formanyelvvel mérve is. Izmos, vállas, „terpesztős” autó áll előttünk, amely 18 cm-rel hosszabb, és 43-mal (!!!) alacsonyabb az elődjénél… Orrát a szupersport SLS-ére emlékeztető maszk díszíti, a hosszú motorháztető erősen megdöntött szélvédőben folytatódik, az oldalüvegezés egy csodaszép kupola, az arányos szélességű hátsó oszlop is szemet gyönyörködtető látvány.  Az oldalfelületen ívek és peremek pazar játéka vonzza a szemet, hátul pedig impozáns légterelő fut ki a keskeny, domború ablak fölé… Tesztautónkon mindez füstszínű, dupla küllős, 17 hüvelykes kerekeken állt, közepükön a csillagos emblémával, rajtuk  225/45-ös gumikkal.

Belvilág

Az utastér már első szemrevételezésre atipikus, másodikra-harmadikra még inkább. Gondolunk itt elsősorban az elöl-hátul egybeszabott támlájú ülésekre, illetve az indexkapcsoló helyére telepített váltókarra (az a Mercedesnél nem újság, hogy  irányjelzőket/fényszórókat/ablaktörlőket-mosókat egyetlen billenőkarral kezelünk). Szokatlanul fest az emelkedő középkonzol is, de nagyobb hátránya, hogy kartámlájáról hajlamos leszánkózni a kéz.  Picit mélyen van a klímapult, de egy ekkora autóban még nem elérhetetlen távolságban.  A volán esztétikai és ergonómiai műremek: kitűnő fogású, a rajta elhelyezett, jól megjelölt gombok percek alatt megtanulhatók. Az utasok élettere a kategória átlaga – nem több és nem is kevesebb. Külön kiemelendő viszont, hogy hátul is elég nagy a fejtér, mivel az üléseket alacsonyra telepítették. A koffer azonban kissé alulméretezett, (Audi A3 Sportback: 380–1220 l, BMW 1: 360–1200 l). Ami pedig a szereltséget illeti,tényleg csak az értékesebb holmikkal érdemes foglalkoznunk: kétfunkciós tempomat, 6 hangszórós rádió (analóg és digitális audio/videobemenettel), SMS-eket kivetítő Bluetooth-rendszer, 5,8 hüvelykes kijelző. Külön indikátor mutatja a sofőr fáradtságát (kávéscsésze), illetve a gazdaságos vezetést (hármas diagram, lásd az ábrát).  Az utasok biztonságáról a sofőr térdlufijával együtt 7 légzsák és a borulás következményeit enyhítő rendszer gondoskodik, természetesen a teljes körű elektronikus menetszabályozáson felül.

Az országúton

A Mercedesnél – a BMW-hez hasonlóan – az autó típusszámából nem mindig következtethetünk a motor hengerűrtartalmára, de itt véletlenül ül a dolog. A 180 CDI ugyanis hétfokozatú automata váltóval kombinálva tényleg 1,8 litert jelent, míg kézivel csak másfelet. Tesztautónkban a motor 109 lóerőre hangolt gyengébb változata dolgozott (a 136 lovas erősebbik már a 200 CDI megjelölést viseli), éspedig rendkívül takarékosan. Köszönhettük mindezt a széles csúcsnyomaték-tartománynak, az erőt okosan beosztó és villámgyorsan dolgozó kétkuplungos automata váltónak, a takarékos vezetésre ösztönző diagramoknak, de az autó minden konkurensénél áramvonalasabb formájának is. A váltót a volán mögötti lepkeszárnyakkal is kezelhettük, de a sportos vezetés így is csak illúzió maradt: arra ott vannak az erősebb verziók, akár fülek nélkül is. Ez a motor egyértelműen a takarékosságról szól. Itt nem az erő adja a magas színvonalú vezetési komfortot, hanem az autó menettulajdonságai: a független kerékfelfüggesztésekből eredő kiváló útidomulás és kanyarstabilitás, a direkt áttételű, precíz kormányzás. Mindez legalábbis a konkurensek színvonalán, ami pedig nagy szó…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1796 cm3
Teljesítmény: 80 kW (109 LE)/3200–4600min-1
Nyomaték: 250 Nm/1400–2800min-1
Sebességváltó: hétfokozatú kétkuplungos automata
Legnagyobb sebesség: 190 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,6 s
Csomagtér: 341–1157 l
Fogyasztás (városi/országúti/vegyes): 4,9/4/4,2 l/100 km
Ár: 26 172 euró
Az alapmodell ára: 22 920 euró

dunataj.sk

[nggallery id=81 template=caption]

hirdetés
Previous articleDuna liga – Judo felnőtt férfi csapatverseny -1. forduló
Next articleAz MKP tartotta magát az egyezséghez, de a Most-Híd csalódott…