HAZA Egyéb Kezdődik az advent, a várakozás időszaka

Kezdődik az advent, a várakozás időszaka

741
hirdetés
50262A karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól veszi kezdetét az advent időszaka. Az advent első vasárnapja a karácsonyi ünnepkör kezdő napja is, mely vízkeresztig tart. Egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Az advent Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét. Eredete a negyedik századig nyúlik vissza, amikor is VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.
Maga a szó eljövetelt jelent, a latin adventus Domini (az Úr eljövetele) kifejezésből származik. Több magyarlakta régióban kisböjtnek is nevezik ezt az időszakot.
A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.
Elterjedt szokás az adventi hétköznapokon hajnali misét ún. roratét tartani. E szertartásokon különös hangsúlyt kap Szűz Mária tisztelete és a karácsonyi várakozás. A szentmisén visszaidézik a népek vágyódását.
„Advent idején már a kis Jézus születésére koncentrálunk. A világ ekkor várakozik. Isten szavát hittel fogadta a hívő emberiség, ezt jelképezi majd az első gyertya is az adventi koszorún” – fogalmazott György Ferenc, az ipolybalogi plébános. Mint a Felvidék.ma-nak elmondta, a második vasárnap a zsidó nép reményét szimbolizálja. Míg a harmadik vasárnap egy személyre koncentrálódik, a Szűzanya örömét jelképezi. A negyedik vasárnap a minden ember válasza, szeretete. „Befogadjuk Isten szeretetét, kegyelemben készítjük fel szívünket, ez a szeretet vasárnapja. Bűntelen szívvel készülünk a karácsonyra.” – magyarázta a részleteket.
Az első adventi vasárnapot megelőző szombat esti szentmisén kerül sor az adventi koszorúk megáldására. Az időszak a közös imádkozás ideje is, ennek közösségépítő ereje is van mai rohanó világunkban – fogalmazott a Szent Korona hitelesített másolatának ipolybalogi őrzője. „Várakozás reménye teszi csodálatossá az adventet. Egész életünk egy advent, hiszen földi létünkben várakozunk az öröklétre” – mondta végezetül.

folytatás itt

hirdetés
Previous articleAndrás napja a házassági varázslások ideje
Next articleIlyen szexi futóruhát még nem láttál