HAZA KULTÚRA Két világban élek. Az egyik a könyvek világa.

Két világban élek. Az egyik a könyvek világa.

262
hirdetés

Március a könyv hónapja, emellett a márciusi mozgó emléknapok közt találhatjuk a könyv világnapját, ez pedig március első csütörtökére esik. Így ma ünnepelhetünk.

Az ember a leggyakrabban, a legkönnyebben azokkal köt barátságot, akikkel közös az érdeklődési köre, vagy a hobbija. Nálam ez a könyv, az olvasás. Ha két olvasó – könyvet szerető – ember találkozik, már biztosan tudnak miről beszélgetni.

Szeretem olvasni nálamnál jóval okosabb emberek gondolatait is, rengeteg idézet, gondolat van elmentve, felírva, néha nehéz őket rendszerezni, de megéri.

Ma már egyszerűbb dolgunk van, mint néhány évvel, vagy évtizeddel ezelőtt, mert az internet is tele van idézetekkel, de egy emlékkönyv, amelyben sok-sok idézet és gondolat van, igazi kincs. Most könyves idézeteket találtam, és így a márciusi könyvhónap alkalmából, ráadásul a könyv világnapja alkalmából nagyon aktuálisak. Szívesen megosztok az olvasóval belőle egy párat.

A címül választott „Két világban élek. Az egyik a könyvek világa.” gondolat ifjú korom egyik sorozatából a Szívek szállodájából származik, szerintem ezzel minden könyvmoly azonosulni tud, ugyanúgy mint ahogy (és ez a mai politikával tele világunkban, amikor egymást követik a választások) Vámos Miklós fogalmaz. „Meggyőződésem, sőt tapasztalatom, hogy ahány jó könyvet olvastam, annyival több életem volt, lesz. Minél gyakrabban merülök el abban, hogyan léteznek, cselekszenek és gondolkodnak más emberek, törzsek, népcsoportok, annál tisztábban látok, érzek, értek, következésképp kevesebb indítékom marad, hogy acsarogjak bárkire. E gondolatmenetet követve hamar elérhetünk odáig, hogy csak szépirodalmilag művelt emberfők valók kormányba, parlamentbe, hivatalba. Aminek előfeltétele volna, hogy a szavazásra jogosultak zöme ossza nézeteimet, azaz maguk is olvasottak legyenek. Jó terv. Most már csak az hibádzik, mondanám meg, miként juthatnánk idáig.”

Nem kell azért az olvasást sem annyira komolyan venni, hiszen egyik célja a könyveknek a szórakoztatás, ahogy az osztrák író Thomas Brezina fogalmaz: „Az olvasás legyen kaland és szórakozás!”.

Már kisgyermekként sokat hallottam nagyszüleimtől és szüleimtől: a könyv a legjobb barát. Erről gondolataikat többen is megfogalmazták, „Ha elhagyna minden barátod, Mitől Isten őrizzen téged, A jó könyv, drágám, majd meglátod, Megvigasztalja szívecskédet.” – írta a meseíró Benedek Elek, akinek munkásságát a kisgyermekek nagy része ismeri, esténként nekem, nekünk is tőle olvastak fel meséket. A fenti gondolattal, Ernest Hemingway is azonosult, szerinte „Nincs olyan hű barát, mint egy könyv.”

Barátságon kívül egy jó könyv rengeteg élményt is ad, ahogy Spiró György véleménye is ezt tükrözi: „Aki olvas, más életekbe, más közegekbe, más korokba nyer betekintést, ezáltal nem teljesen védtelen a számára adatott korszakkal szemben, és nem tekinti elrendelésnek, amiben él.” A romantika jeles képviselője Jókai Mór is úgy véli: „A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.”

Bizonyára más is járt már úgy, mint én, annyira benne éltem a könyvben, hogy álmodtam róla, benne voltam a történetben, ezért is igazak Csukás István szavai: „A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.” Tényleg egyszerűen hangzik. Csak ki kell próbálni.

Nem hagyhatom ki egyik nagy kedvencemet, Márai Sándort sem, aki arra a kérdésre próbálta megkeresni a választ: Mit akar egy könyv? „Nem elég olvasni. Újraolvasni – az összes tanácsadók szerint – fontosabb. S nem csak a könyvet kell újraolvasni, melynek emléke halványodik, vagy melyet első olvasásra nem értettünk meg tökéletesen: a mondatot is újra kell olvasni, a főnevet, igét és jelzőt is, mely végzetesen meghatároz a könyvben valamit. Mit akar egy könyv? Megértetni magát. De az ilyesmi lassan megy, majdnem olyan lassan és bonyolultan, mint az életben.”

Mivel ma van a könyv világnapja, és március a könyv hónapja, meg olvasni jó, a könyv a lakás dísze, olvassunk sokat, és ahogy Szerb Antal írja: „A világnak égető szüksége van egy kis jóságra – és aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet.” Ezek szerint, csak olvasni kell, hogy jóvá váljunk.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleBoráros Imre 80.: méltó második felvonás a „Jókai” színtársulatával
Next articleTűz ütött ki a visegrádi Hotel Silvanusban, a szállodát kiürítették