HAZA BELFÖLD Jóváhagyták a kormányprogramot: A kisiskolákat megmentik, az R7-esről homályosan fogalmaznak

Jóváhagyták a kormányprogramot: A kisiskolákat megmentik, az R7-esről homályosan fogalmaznak

1002
hirdetés

A nemzeti kisebbségekkel és kultúrájukkal ezúttal külön rész foglalkozik a kormányprogramban

Fotó: TASR

FRISSÍTVE! Robert Fico miniszterelnök új kormánya jóváhagyta a kabinet programnyilatkozatát – közölték a kormány ülése után szerdán délután Pozsonyban.

A harmadik Fico-kormány programnyilatkozata tartalmazza mindazokat a kiemelt feladatokat a 2016-2020-as választási időszakra, amelyekben a négy koalíciós párt előzőleg megegyezett.

A kormányprogramot Robert Fico miniszterelnök várhatóan április 18-án (más források szerint április 19-én) a szlovák parlament elé terjeszti és bizalmat kér kormánya számára.

Kisebbségek ügye a kormány programnyilatkozatában

A nemzeti kisebbségekkel a harmadik Fico-kormány programnyilatkozata 4. fejezetének (Elmélyíteni Szlovákia gazdasági, társadalmi és területi üsszetartozását) egyik önálló része foglalkozik A nemzetiségi kisebbségek támogatásának politikája címmel.

A kormány a nemzeti kisebbségek védelmét és támogatását „természetes küldetésének“ nevezi a modern társadalom kialakításában, és azt ígéri, hogy hatékony segítséget nyújt a nemzeti kisebbségeknek az őket megillető szabadságjogok védelme érdekében „tiszteletben tartva az államok szuverenitását és területi egységét“.

„A nemzeti kisebbségek társadalmunk fontos részét képezik“ és a kormány „kötelezettséget vállal védelmükre“ és „feltételeket alakít ki önazonosságuk, nyelvük, kultúrájuk és hagyományaik megőrzése területén“ – olvasható a dokumentumban.

Megmenekülnek a kisiskolák

A kormány azt ígéri, hogy a vegyesen lakott területeken a kisiskolákat kiveszi az országosan kötelező szabályok alól, növeli a kisebbségi iskolák támogatását, megváltoztatja a szlovák nyelv oktatásának módszertanát, támogatni fogja a nemzetiségi nyelveken történő szakoktatást, megerősíti a kisebbségi iskolák, a pedagógusok és a megfelelő tankönyvek létrehozásának támogatását.

Kisebbségeket is érinti az az ígéret, hogy a kormány támogatni fogja azon tanulók és diákok iskolába utaztatását, akik saját településükön nem járhatnak nekik megfelelő nyelvű iskolába.

Szlovák iskolákban az országban élő kisebbségekről

Fontosnak minősíthető, hogy a kormány a szlovák általános és középiskolák tanulóit is meg akarja ismertetni az országban élő kisebbségek életével, hogy ezzel is megelőzze a szélsőségesség, a nacionalizmus és a szélsőséges megnyilvánulások kialakulását. Támogatni fogják azokat a főiskolákat és az egyetemeket is, amelyek a nemzeti kisebbségek fejlődését szolgálják bizonyos szakterületeken.

Kulturális alap és a nemzeti kisebbségek anyanyelvének hivatalos használata

A kormány azt ígéri, hogy a következő ciklusban létrehozzák a nemzeti kisebbségek kultúráját támogató állami alapot (Kisebbségi Kulturális Alap).

Ugyanakkor a kormány helyzetelemzés alapján kialakítja azokat a feltételeket, amelyek szerint összhangba hozható a gyakorlat a nemzeti kisebbségek anyanyelvének hivatalos használatát szabályozó törvénnyel.

Tervek között az R7 – az azonban nem világos, hogy mikor épülhet meg

A kormányprogram közlekedéssel foglalkozó része részletes ugyan, de átolvasása után kiderül, hogy a prioritást a Pozsony-Kassa autópálya befejezése jelenti, mégpedig az ország északi régióin keresztül. Általában is elmondható, hogy az útfejlesztés megint a szlovákok lakta északi régiókat részesíti előnyben, míg a magyarok is lakra déli részek gyorsforgalmi utainak konkrét sorsa homályban marad. A déli vidékeket átszelő R7-es, illetve R2-es gyorsforgalmi utak a tervek szerint PPF-konstrukció keretében épülhetnek meg, de nem világos mikor.

Külpolitika: Kiemelt hangsúly fektetnek a visegrádi csoport együttműködésére

A kormány 100 ezer új munkahelyet is ígér a következő időszakra, valamint a munkanélküliség 10 százalék alá való csökkentését.

A külpolitikában továbbra is elsődleges az EU, a NATO és az euroatlanti orientáció, ugyanakkor kiemelt hangsúlyt fektetnek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) szoros és hatékony együttműködésére.

Andrej Kiska köztársasági elnök március 23-án nevezte ki a harmadik Fico-kormányt. Az alkotmány szerint a kabinetnek ettől kezdve 30 napja van arra, hogy programját a parlament elé terjessze és bizalmat kérjen maga iránt.

A kormánykoalíciót az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Sieť) pártok alkotják. A 15 tagú kormányban a Smernek 9, az SNS-nek három, a Hídnak kettő és a Hálónak egy képviselője van.

felvidek.ma

hirdetés