HAZA BELFÖLD Jóváhagyta a szlovák parlament a 2020-as költségvetést

Jóváhagyta a szlovák parlament a 2020-as költségvetést

2272
hirdetés

Jóváhagyta szerdán a szlovák parlament az ország 2020-as évi költségvetését. A 2020-as büdzsé – az idei évre tervezett nullszaldós hiánycéllal jóváhagyott költségvetés után – jövőre 0,49 százalékos GDP arányos hiánycélt vetít előre.

    A 2020-as szlovák költségvetést 78 igen szavazattal, 61 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek tagjai közül 143-an vettek részt a voksoláson.
    Az idei évre Szlovákia – az ország történetében először – nullszaldós költségvetést tervezett. Ezt a hiánycélt nem sikerült teljesíteni, nem végleges adatok szerint 2019-ben a GDP arányos hiány 0,68 százalék lesz. A most jóváhagyott jövő évi büdzsé 2021-ben számol ismét nulla százalékos hiánnyal.
    A 2020-as büdzsé korábban tervezett bevételeiben több változás is beállt, csökkentek a várt bevételek, mivel elmaradt a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, ugyanakkor növelte a tervezett bevételi oldalt a bankadó megtartása és arányának emelése. A kiadási oldalon leginkább a nyugdíjrendszerre és a közegészségügyre szánt kiadások emelkedtek.
    Ladislav Kamnicky, a szlovák kormány pénzügyminisztere az új büdzséről azt mondta: annak nyertesei az emberek. Ugyanakkor kiemelte: a büdzsé összeállításánál hangsúlyosan azt tartották szem előtt, hogy ne emelkedjen az államadósság. A költségvetést az ellenzék leginkább arra hivatkozva illette kritikával, hogy a büdzsé számai nem reálisak, és bevételi része felülértékelt.
    A költségvetés sarokszámainak kiszámításánál a szlovák gazdaság növekedési ütemének lassulásával, 2,3 százalékos jövő évi bővüléssel, számoltak. Az idei növekedés várhatóan 2,4 százalék lesz. A 2020-as büdzsé összeállításánál azzal számoltak, hogy a munkanélküliségi arány az idei – rekord alacsony – szinten, 5,8 százalékon marad, valamint azzal is, hogy az átlag nominálbér tovább emelkedik, jövőre 4,7 százalékkal, így eléri az 1139 eurót.
    A 2020-as költségvetés a GDP arányos államadósság folyamatos csökkenését feltételezi a következő két évre. Ezeknek a terveknek alapján az adósság aránya a jövő évben 49,9 százalékra csökken, 2021-ben pedig 45 százalék körülire mérséklődik. Ezek a tervek az előző évek költségvetéseiben megjelölteknél kevésbé ambiciózus célkitűzések.


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleKomárom biztonságos hídat akar!
Next articleLegalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen