HAZA GAZDASÁG Jócskán az EU-s átlagbér mögött kullogunk

Jócskán az EU-s átlagbér mögött kullogunk

1137
hirdetés
45332Az EU átlagbére a maga 2746 eurójával a szlovákiai átlagbér 3,4-szeresét teszi ki.
A szlovákiai átlagbér jóval alacsonyabb szinten van, mint az EU országainak java részében.
Ezt alátámasztja a Postabank elemzése, amely az európai Eurostat európai statisztikai hivatal adataiból indult ki. Az európai metodika alapján tavaly Szlovákiában az átlagbér 835 eurót tett ki, ami valamivel magasabb összeget mutat, mint a Szlovákia Statisztikai Hivatala által feltüntetett összeg.
Azok közül az országok közül, amelyek elérhető adatokkal rendelkeztek a tavalyi év tekintetében, az EU-ban a szlovákiai átlagbér a legkevesebb. Példaként Észtországban is mintegy 150 euróval magasabb az átlagbér, mint Szlovákiában.
Mivel több ország tekintetében nincs elérhető adat a tavalyi évre vonatkozólag, pontosabb képet kapunk az átlagbérről a 2012-es év tekintetében.
Ebből, a Postabank felméréséből látjuk, hogy a szlovákiai átlagbér a 818 eurójával a 7. legkevesebb az EU egészében.
A bérek összehasonlításánál az árszintet és a létszükségleti költségeket is figyelembe kell venni.
Tényként kezelhetjük viszont, hogy a 2 746 eurós EU-s átlagbér 3,4-szer magasabb, mint Szlovákiában.
Másképpen szólva, az átlag szlovákiai lakosnak több mint 3 hónapot kell dolgoznia azért az összegért, amit az átlag európai 1 hónap alatt megkeres.
A szlovákiai átlagbérnél kevesebbet csak Bulgáriában (394 EUR), Romániában (470 EUR), Litvániában (606 EUR), Lettországban (755 EUR), Lengyelországban (775 EUR) és Magyarországon (792 EUR) mutattak ki.
A környező országok közül Csehországban az átlagbér 2012-ben 995 eurót tett ki.
Ausztriában az átlagbér 3 405 eurós szintet mutatott, de még ezek se érik el a legmagasabb szintet.
Dániában 2012-ben 4 394 euró volt az átlagbér, de 4 000 eurónál magasabb volt az átlagkereset Luxemburgban is. 3 800 euró feletti szintet mutatott Hollandia és Belgium is, és közvetlenül ez alatt, 3 743 eurós átlagbért produkált Németország is.
A bérek összehasonlítása csak az érem egyik oldala. A másik az árszint és a létszükségleti költségek figyelembevétele az adott országban.
Ha ezeket a tényezőket is figyelembe vesszük, akkor a legmagasabb bevétel Belgiumban és Németországban érhető el, s Dánia lecsúszik egészen a 10. helyre. Ennek oka a magas árszintben kereshető, mivel a dániai átlagár az európai átlagár 140 %-át teszi ki.
A másik oldalon Bulgáriában és Romániában, ahol a bérek a legalacsonyabbak, az árszint az európai átlagár 50-60 %-át teszi ki.
A szlovákiai átlagárszint az EU átlagának 72 %-át teszi ki.

sita nyomán hcs, Felvidék.ma

hirdetés