HAZA BELFÖLD Jarjabek szerint népszavazás útján kellene dönteni az egyház elszakadásáról

Jarjabek szerint népszavazás útján kellene dönteni az egyház elszakadásáról

774
hirdetés

Ha létezik olyan kérdés, amelyre a népszavazás adhat csak választ, az egyház elszakadása az államtól mindenképpen az – vélekedik Dušan Jarjabek (Smer-SD), a parlament kultúráért és médiáért felelős bizottságának elnöke.
Jarjabek szerint azonban az egyház elszakadása pillanatnyilag nem tartozik az elsőrendű kérdések közé, vannak ettől súlyosabbak is, mint például az ukrajnai helyzet. Ha azonban sor kerülne az elszakadásra, az csak az „általános akarat” kinyilvánítása után történhetne az egyház és az állam részéről is.
Az egyház elszakadásának kérdését Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter vetette fel nemrégiben. Még augusztus folyamán az egyház és a vallási társaságok finanszírozásának megoldására létrejött szakértői csoportban három lehetséges finanszírozási módról esett szó: az adóaszignáció bevezetéséről, az egyházak számára fizetendő jutalékok bevezetéséről a taglétszámukról függően, illetve a jelenlegi modell megtartásáról, azaz a költségvetésből származó közvetlen állami támogatásról.
Népszavazást egyelőre azonban nem terveznek az egyház államtól való elszakadásának kérdésében.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA költő visszatér
Next articleNEMES CÉLÉRT FŐZNEK AZ I.KN BIKERS PARTYN., IZSÁN