HAZA BELFÖLD Ismét Robert Fico megbuktatására készül a parlamenti ellenzék

Ismét Robert Fico megbuktatására készül a parlamenti ellenzék

762
hirdetés

Ismét kísérletet tesz Robert Fico szlovák kormányfő bizalmatlansági indítvánnyal történő leváltására a pozsonyi törvényhozás három ellenzéki pártja, amelyek vezetői ezen szándékukat a szlovák parlamentben kedden tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be.

A három ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a Most-Híd szlovák-magyar párt vezetői elmondták: már kedden megkezdik annak a 30 képviselői aláírásnak az összegyűjtését, amely a kormányfő visszahívását célzó rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges.
Az ellenzéki pártok szerint az ülés összehívását az teszi indokolttá, hogy a szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői nem szavazták meg a törvényhozás ellenzéki kezdeményezésre keddre összehívott rendkívüli ülésének programját, s az ülést az obstrukció miatt nem lehetett megtartani.
A rendkívüli ülésen az ellenzék egy Robert Fico előző kormánya (2006-2010) idejében kirobbant – az ország szén-dioxid-kvótáinak értékesítésével összefüggő – botrány rendőrségi vizsgálatának körülményeiről és annak lezárásáról akart tárgyalni.
A botrányt az váltotta ki, hogy az első Fico-kormány környezetvédelmi minisztériuma, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által a tárca élére jelölt Ján Chrbet vezetése alatt, 2008 végén 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátására vonatkozó kvótát adott el az üzlet megkötése előtt nem sokkal bejegyzett amerikai cégnek, az Interblue Groupnak. A tranzakció bírálói szerint a kvótákat jóval áron alul értékesítették, ami mintegy 50 millió euró kárt okozott Szlovákának.
A botrány a miniszter leváltásához vezetett, s az ügyben rendőrségi vizsgálat indult. Ezt tavaly októberben zárta le a rendőrség, megállapítva, hogy az értékesítés során nem történt törvénysértés. Az ellenzék szerint azonban a vizsgálat során a szlovák rendőrség olyan listát kapott a svájci hatóságoktól, amelyen a kvótaügyletből több milliós hasznot húzó személyek neve szerepel. Ez a lista eddig nem került nyilvánosságra, s az ellenzék szerint a névjegyzék tartalmának tisztázása is indokolta volna a – most meghiúsult – rendkívüli ülést.
Az ellenzéki pártoknak – tekintettel parlamenti képviselőik számára – várhatóan nem okoz gondot az újabb rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírások összegyűjtése. Az ellenzéknek ezúttal nem kell tartania a kormánypárti képviselők obstrukciójától, mivel ha a rendkívüli ülés témája egy kormánytag visszahívása, akkor az ülés programját nem kell jóváhagyni. A kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány jóváhagyásának azonban nincs valódi esélye. Az ülés várhatóan hasonló forgatókönyv szerint zajlik majd le, mint tavaly szeptemberben, amikor a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának állítólag előnytelen körülmények mellett zajlott reprivatizációja miatt kezdeményezte Robert Fico leváltását az ellenzék, de nem járt sikerrel.

MTI

hirdetés
Previous articleÍme, a saját Facebook-videód!
Next articleKörözött magyar vállalkozót tartóztatott le a szlovák rendőrség