HAZA RÉGIÓ Hetven éve történt…

Hetven éve történt…

794
hirdetés

5Komárom újraegyesítésére emlékezett november 11-én az Endresz Csoport a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az eseményen Rabi Lenke helytörténeti könyvtáros tartott előadást a város 1944-1945-ös bombázásáról.

A világháború végéhez közeledve Komárom lakosai drámai másfél évet éltek át, közellátási nehézségekkel, menekültek áradatával, tankcsatákkal, a front átvonulásával és bombázásokkal.

– Különbséget kell tenni az angolszász és a szovjet bombázás között. Az amerikaiak stratégiai támadásokat hajtottak végre olyan objektumok ellen, mint a rendező pályaudvarok, vagy a vasúti híd. Ők mindig nappal indították a támadásokat – mondta el Rabi Lenke. A célzott támadások mellett tudni olyanról is, ami véletlenül következett be. Ez történt július 2-án, amikor a légvédelem eltalált egy B17-es gépet. A pilóta kényszervetést hajtott végre, vagyis landolás előtt megszabadult a bombáktól, éppen Komárom felett.

– Eltalálta a lengyárat, a temetőt és a laktanya egy részét. Ezek egyike sem volt stratégiai célpont. Szintén nehezen nevezhető annak az 1941-es bombázás. Kevesen tudják, hogy a várost közvetlenül a kassai incidens után megtámadták a szovjetek, ez inkább erőfitogtatás volt a részükről – magyarázta Rabi Lenke. A célzott szovjet bombázások 1945 decemberében kezdődtek.

– Ezek a taktikai események kiegészítették a szárazföldi hadműveleteket. A szovjetek célja Budapest gyűrűbe zárása volt, a külső gyűrűbe Komárom is beleesett. Gyakoriak voltak a bombatámadások, amiket gyakran nem bombázók hajtottak végre, hanem csatarepülőgépek vagy vadászgépek – tudtuk meg az előadótól.

A városban a világháború utolsó két évében gyakran megszólaltak a szirénák, Komárom több pontján voltak óvóhelyek, így a Monostori és az Igmándi erődben, magánházaknál, illetve a város határában létezett egy árokóvóhely is. Alapy Gáspár akkor polgármester szervezőtehetsége ellenére a támadásoknak voltak civil áldozatai, a legtöbben március 29-én az Észak-Komáromot ért szőnyegbombázásban haltak meg, összesen 34 fő vesztette életét.

Rabi Lenke már 2009-ben összeállított kiállítást a bombázások 65. évfordulója emlékére, ezt egészítette ki visszaemlékezésekkel és levéltári kutatásokkal. Az almásfüzitői és a szőnyi támadásokat bemutató kötete október 3-án jelent meg. A város körül januárban és márciusban véres harcok folytak, melyekben sok magyar és német katona estet el. Rabi Lenke célja, hogy a jövőben felkutassa ezen katonák nevét.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleA ČEZ meg akarja venni az Enel részesedését a Szlovák Villamosművekben
Next articleFocus: Vezet a Smer, a Sieť a második bejutó párt