HAZA GAZDASÁG A ČEZ meg akarja venni az Enel részesedését a Szlovák Villamosművekben

A ČEZ meg akarja venni az Enel részesedését a Szlovák Villamosművekben

1401
hirdetés

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) szerdán megerősítette, hogy meg akarja venni az olasz Enel energetikai csoport kétharmados részvénycsomagját a szlovákiai Slovenské elektrárne (Szlovák Villamosművek-SE) társaságban.

    A CEZ levelet küldött az Enel-nek, amelyben megerősítette érdeklődését a Szlovák Villamosművek iránt, és részletesebb információkat kért az Enel-től ennek érdekében – közölte Barbora Pulpánová, a CEZ szóvivője szerdán Prágában. Hozzátette, hogy a CEZ elsősorban a Mohi atomerőmű tervezett kibővítésével kapcsolatos kérdésekre kért választ az olaszoktól. Éppen a Mohival kapcsolatos tisztázatlan problémák miatt a CEZ hosszan mérlegelte a Enel részvénycsomagjának megvételét.
    Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója októberben a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Mohi atomerőmű körüli tisztázatlan helyzet akadálya lehet a CEZ érdeklődésének a szlovák energetikai cég iránt.
    A bővítés legfőbb akadálya, hogy a szlovák kormány nem kívánja garantálni a Mohiban jövőben megtermelt villanyáram felvásárlási árát.
    „Ez hatalmas kockázat. Ez az út járhatatlan” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap a cseh közszolgálati televízióban.
    A CEZ éppen ezen probléma miatt szüntette meg néhány hónapja a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű kibővítésére kiírt pályázatot. A cseh kormány szintén nem akart garanciát vállalni az áram jövőbeni felvásárlási áráért.
    Az SE egyharmada – 34 százalék – a szlovák állam tulajdonában van.
    Az Enel 2006-ban szerezte meg a Szlovák Villamosművek 66 százalékát, amelyért 840 millió eurót fizetett. Jelenleg az olasz energetikai cég nagyon el van adósodva, és 4,4 milliárd euró értékű vagyont tervez eladni, hogy adósságát 37 milliárd euróra csökkentse. Ennek lenne része a 66 százalékos szlovákiai részvénycsomag eladása is.
    A The Wall Street Journal című gazdasági lap szerint a Szlovák Villamosművek értéke mintegy kétmilliárd euró.
    A Szlovák Villamosművek tavalyi adózott nyeresége 354,7 millió eurót tett ki, ami éves szinten 21 százalékos visszaesés – írta nemrégiben a prágai Hospodárské Noviny. Az SE bevételei éves összehasonlításban tavaly húsz százalékkal 2,78 milliárd euróra csökkentek. A Szlovák Villamosművek biztosítja a szlovákiai villamosenergia fogyasztás 82 százalékát. Ennek 69 százalékát a két szlovákiai atomerőmű termeli.
    A CEZ részvényeinek kétharmada a cseh állam kezében van.


MTI

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Kossuth kifli
Next articleHetven éve történt…