HAZA BELFÖLD Hamran: A szlovák-magyar határ lezárása képtelenség, nincs elég ember hozzá

Hamran: A szlovák-magyar határ lezárása képtelenség, nincs elég ember hozzá

710
hirdetés

A szlovák-magyar határt nem lehet hermetikusan lezárni. A rendőrségnek nincs hozzá elég embere, és ezt technikailag sem tudja biztosítani. Ráadásul a költségek is magasak lennének. Ezt Hamran István országos rendőrfőkapitány jelentette ki szerdán a határzárral kapcsolatos politikai kijelentésekre reagálva. Martin Královič belügyi államtitkárral együtt elítélték, hogy az illegális migrációból egyesek választások előtti kampánytémát csinálnak. Emellett a kötelező tartózkodási igazolások eltörlését szorgalmazták.

FOTO TASR – Martin Baumann

„A határellenőrzést azért nem javasoljuk, mert nincs értelme, és már jó ideje nem tudjuk ezt technikailag biztosítani, ezenkívül nincs meg hozzá a személyzet” – közölte Hamran. A rendőrfőnök szerint az 517 kilométeres zöldhatár 50 méterenkénti védelméhez, illetve a Magyarországgal közös határátkelők biztosításához 113 795 rendőrre lenne szükség.
A rendőrfőnök szerint beigazolódott, hogy az illegális bevándorlók a szlovákiai tartózkodási igazolásért jönnek Szlovákiába. „Az illegális bevándorlók egyharmada csak ezért a szerencsétlen papírért indul Szlovákia irányába” – figyelmeztetett. Sajnálja, hogy a parlamentnek nem volt akarata eltörölni ezt a kötelezettséget.
Hamran szerint a rendőrség nem is tagadhatja meg a migránsok belépését, mivel a zöldhatáron keresztül jönnek. A migránsok őrizetbe vétele ezenkívül szerinte törvénytelen és megvalósíthatatlan. Ebben az évben 30 ezret kellene őrizetbe venni, miközben nem egész 500 személyre van kapacitás. A helyzeten szerinte az segítene, ha a schengeni külső határ védelmét tudnák erősíteni.
Damián Imre rendőrfőnök-helyettes megjegyezte: a rendőrség megpróbálja biztosítani a lakosok biztonságérzetét, a politikusok kijelentései azonban ezt aláássák. Megerősítette: a migránsok egyelőre nem követtek el bűncselekményt vagy kihágást az ország területén. Hozzátette: a figyelmeztető lövéseket, amelyekről a sajtó írt, az embercsempészekre adta le a rendőrség.
A rendőrség vezetősége elutasította, hogy a járvány idején meglévő ellenőrzéseket azokkal hasonlítsák össze, mint amilyeneket egyesek most akarnának bevezetni. Rámutatott: más a migránsok csoportjainak az ellenőrzése, mint az együttműködő szlovákiai polgároké. A járvány idején meglévő ellenőrzések esetében pedig kevesebb rendőrre volt szükség. Nem is kellett minden határátkelőt őrizni.
A rendőrség létszámhiány miatti összeomlásáról szóló politikai kijelentésekkel kapcsolatban Hamran elmondta: csak két olyan év volt, amikor több rendőr csatlakozott a rendőrséghez, mint amennyi távozott. A rendőrségi nyugdíjak valorizációja miatt idén több távozásra számít. Egyúttal értékelte a rendőrségi belépési korhatár 18 évre való csökkentését. Szerinte ebben a korosztályban van érdeklődés a rendőri munka iránt.
Az országos rendőrfőkapitány üdvözölné a rendőrség létszámának növelését. A létszámcsökkentést 2020-ban hagyták jóvá, amit a mai kritikusok is megszavaztak. Hamran azt is tagadta, hogy az első fizetési osztályban lévő rendőrök kevesebbet keresnek a minimálbérnél.
Martin Sklenár védelmi miniszter sem tartja reálisnak a Magyarországgal közös zöldhatár egészének az ellenőrzéséről szóló követelést. Kijelentette: a rendőrség és a Fegyveres Erők azon dolgoznak, hogy ott legyenek jelen, ahol annak van értelme. Bízik benne, hogy a katonák segítettek stabilizálni az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult helyzetet. Szerdán 362 katonát küldtek a rendőrség munkájának a megsegítésére.

TASR

hirdetés
Previous articleSzlovákiai választások – Kolek Zsolt: kulcskérdés a magyar választók mozgósítása
Next articleAlföldi Róbert angyalai és rózsái a komáromi PLATZ Galériában