HAZA vélemény Gubík: A nemzet felvidéki találkozóhelyévé vált az I. Martosi Szabadegyetem

Gubík: A nemzet felvidéki találkozóhelyévé vált az I. Martosi Szabadegyetem

718
hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERATöbbszörösen felülmúlta az előzetes a várakozásokat az I. Martosi Szabadegyetem látogatottsága. A rendezvény annak egyik fő szervezője, Gubík László szerint már első alkalommal a felvidéki magyarság legnagyobb nyári találkozójává vált.

A Martosi Szabadegyetemet, hagyományteremtő céllal az erdélyi Tusványos mintája alapján az idén először rendezték meg a felvidéki Martos Feszty parkjában július 18. és 21. között.
A szabadegyetemet a Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem (SJE) hallgatói önkormányzata, a Bonita ifjúsági szervezet valamint több, részben felvidéki és magyarországi valamint nemzetközi partnerszervezetük valósította meg. A Martosi Szabadegyetemen közel száz különböző előadást, kerekasztal beszélgetést, vitaestet, kiállítást, koncertet és más kulturális fellépést tekinthettek meg és hallgathattak végig annak látogatói.
Az I. Martosi Szabadegyetem látogatottsága, nívója és sikere jelentős mértékben meghaladta a szervezők előzetes várakozásait, a négynapos rendezvény első évadára több mint 7 ezren látogattak el – mondta értékelő sajtótájékoztatóján Szabó Dávid, a révkomáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, az egyik főszervező. „Az első évad nemcsak a céljainkat de az álmainkat is beteljesítette” – fogalmazott. Hozzátette: a rendezvénnyel a fiatalok és a középgeneráció képviselői mellett az idősebb korosztályokat is sikerült megszólítani. Azon nemcsak valamennyi felvidéki régió képviseltette magát de a Kárpát-medence minden – magyarok lakta – régiójából is voltak látogatóik.
„Eleinte voltak félelmeink, mennyire sikerül majd összehangolni az egyes szervezők munkáját, de ezek a félelmek alaptalannak bizonyultak” – jegyezte meg Szomolay Viktor, a Bonita alelnöke, aki szerint a fesztivállal sikerült elérni azt a célt is, hogy a legfiatalabb generáció azon részét is bekapcsolják a kulturális és közéleti előadásokba akiket ez eddig kifejezetten nem szólított meg.
Gubík László, Via Nova elnöke a Martosi Szabadegyetem ötletének megálmodója az MTI-nek azt mondta: a rendezvény sikerét az is mutatja, hogy Martos néhány napra a nemzet felvidéki találkozóhelyévé vált és azt az üzenetet is hordozta, hogy kellő hittel és kitartással minden célt meg lehet valósítani. „Hagyományt még nem teremtettünk, viszont megalapoztunk egy komoly értéket” – mondta, hozzátéve: a nagy sikerre való tekintettel már most biztosan tudható, hogy a szabadegyetem jövőre is folytatódik.

MTI

hirdetés
Previous articleFektetik a csővezetéket a magyar-szlovák tranzitvezeték nyomvonalán
Next articleNőtt a szlovák élelmiszeripar nyeresége tavaly (csaknem 5x!)