HAZA GAZDASÁG Fektetik a csővezetéket a magyar-szlovák tranzitvezeték nyomvonalán

Fektetik a csővezetéket a magyar-szlovák tranzitvezeték nyomvonalán

1104
hirdetés

20110131_MTI_G0049Jó ütemben halad a magyar-szlovák tranzit földgázszállító vezeték magyarországi szakaszán a csővezeték árokba fektetése, hamarosan elkészül az Ipoly folyó alatt átvezető szakasz is, amely összeköti a magyar és szlovák területeket – közölte az MVM Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

    Az új gázvezeték növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, erősíti Magyarország tranzitszerepét és hozzájárul a hazai gáztárolók előnyösebb kihasználtságához – hangsúlyozza a közlemény.
    Az MVM tájékoztatása szerint a tervezés lezárult, a kiadott építési engedélyek alapján a Magyar Gáz Tranzit Zrt. fővállalkozója folyamatosan végzi a kivitelezési munkálatokat. Megkezdődött a két ország határát és a két nemzeti szakasz kapcsolódási pontját jelentő Ipoly folyó alatti irányított fúrási tevékenység, a kivitelező cég augusztus elején húzza át a csővezetéket a meder alatt, így összekötik a magyar és szlovák területeket.
    A közép-kelet-európai észak-déli gázfolyosó fontos részét képező földgázvezeték létesítését a két érintett ország, valamint az Európai Unió is kiemelt fontosságúként kezeli, az EU a régió ellátásbiztonságát jelentősen növelő beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást is biztosít – emeli ki a közlemény.
    Ismertetésük szerint az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométer hosszú lesz, két végpontja Vecsés és Balassagyarmat. A kivitelezés során az átlagosan 18 méter hosszú, 800 milliméter átmérőjű csőszálakat a nyomvonal mentén, a terepi viszonyoknak megfelelően hajlítják, összehegesztik és árokba fektetik, majd a nyomáspróba után betakarják. A 19 kilométer hosszú, Eustream a.s. által épített szlovákiai szakasz végpontja Felsőzellő (Velké Zlievce) lesz. A tervek szerint az új földgázvezeték kapacitása szlovák-magyar irányba 500 000 köbméter/óra (mintegy 4 milliárd köbméter/év), magyar-szlovák irányba pedig 200 000 köbméter/óra (mintegy 1,6 milliárd köbméter/év) lesz. A hosszú távú tervezésnek köszönhetően a későbbiekben igény szerint lehetőség lesz a kapacitások és a tranzitlehetőségek további növelésére.
    A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós szintű észak-déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít a nemzeti földgázvezeték rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig. A gázfolyosó révén új gázforrások (horvát és lengyelországi cseppfolyós földgáz, illetve palagáz) is elérhetővé válnak a régió piacai számára, így a vezeték jelentősen hozzájárul Közép-Európa energetikai ellátásbiztonságának növeléséhez, az ellátási útvonalhálózat diverzifikálásához, az egyoldalú gázfüggőség csökkentéséhez. A beruházás hozzájárul Magyarország regionális tranzitszerepének erősítéséhez, valamint a hazai gáztárolók hatékonyabb kihasználásához is.
    A beruházás teljes összege mintegy 160 millió euró, ebből 30 millió eurót az Európai Unió ad az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében. Az MFB Zrt. mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa részt vesz a beruházás finanszírozásában. Ennek részeként 2012 júliusában az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel.
    A Magyar Gáz Tranzit Zrt. két meghatározó tulajdonosa az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. azonos, egyenként 49,98 százalékos tulajdoni hányaddal.

MTI

hirdetés
Previous articleHúsöljön a komáromi városi termálfürdőben!
Next articleGubík: A nemzet felvidéki találkozóhelyévé vált az I. Martosi Szabadegyetem