Kezdőlap HÍR-MIX Gondoskodnak az elesettekről

Gondoskodnak az elesettekről

302
MEGOSZTÁS

Legalább napi egyszer meleg ételt kapnak

Tavaly 12 hajléktalan halt meg Komáromban, egyikük sem fagyhalál miatt. A fő halálozási ok a betegség és a baleset volt. A város egyházai, szociális intézményei és vállalkozói fogtak össze, hogy az elesettek számára idén is biztosítsanak napi egy tál meleg ételt. Szerdától elindult a meleg étel osztása Komáromban, ahol évekkel ezelőtt az egyházak és az étteremtulajdonosok összefogtak, hogy a tél beálltával ilyen módon segítség a hajléktalanokat. A kezdeményezést két éve a város is felkarolta, így az egyeztető megbeszélésre múlt héten is a városháza nagytermében került sor.

A Szociális és Közigazgatási Főosztály vezetője, Bíró Adrianna elmondta, jelenleg 43 olyan emberről tudnak, akik az utcán töltik mindennapjaikat, közülük tíz nő. Számukra biztosítanak majd meleg ételt azok a vállalkozók és egyházak, akik idén is csatlakoztak a kezdeményezéshez.
– Eddig húsz vállalkozó és a Komáromban tevékenykedő öt egyház jelezte, hogy vállalja a főzést, de ha valaki szeretne csatlakozni, örömmel fogadjuk. Illetve a szállításhoz szeretnénk segítséget kérni, ez ugyanis még nem teljesen megoldott. Olyanok jelentkezését várjuk, akik személygépjárművel rendelkeznek és hetente egyszer fix időben tudják kiszállítani az ételt. Ezzel egyidőben megkezdtük az adománygyűjtést a Bauring és Bástya élelmiszerüzletekben, ahol a „sárga ládákban” elsősorban száraz élelmiszer-alapanyagokat, rizst, száraztésztákat várunk, amelyekkel az ebédek bőségét és minőségét tudjuk javítani – tudtuk meg Kollár Zoltántól, aki egyike volt az ételosztási mozgalom elindítóinak, majd hozzátette:
– Az ételosztás e hét szerdáján elindult és a tervek szerint egészen február végéig tart, ha pedig az időjárás megköveteli, akkor még tovább biztosítják a hajléktalanoknak a napi egyszeri meleg ételt. Az osztásra hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap kerül sor 14 órától a II. bástya bejáratánál. – Karácsonykor három napra való élelmet kapnak a fedél nélkül maradtak, amiben most is lesz kenyér, felvágott és gyümölcs. Az első alkalommal 20-25 főre
főztek, de a kiszállítók visznek magukkal hideg élelmet is, míg a továbbiakban igény szerint növelni tudják ezt a számot.
A Panoráma hotelnél lévő fabarakkban minden szerdán 10 és 16 óra között, míg szombaton 8 és 12 óra között lehet leadni az olyan ruhaneműket, melyekre a hajléktalanoknak a nagy hidegben szükségük van. Elsősorban meleg, kényelmes ruhákat várnak mert kellenek, zoknik, alsóneműk, sálak, sapkák, kesztyűk és plédek. Férfi és női holmira egyaránt szükség van. A hajléktalanszálló kapacitása 28 fő, jelenleg teltház van. A jövő héten nyíló éjszakai menedékházban azonban további hat személyt tudnak elhelyezni. Ahogy az a megbeszélésen elhangzott, a Szociális és Közigazgatási Főosztály mindenkit arra kér, hogy ha bajba jutott hajléktalant lát, akkor munkaidőben hívja az illetékes osztályt a 035/2851 344-es telefonszámon, a városi rendőrség pedig éjjel-nappal riasztható a 159-es számon. Aki a meleg étel főzésében vagy az ételek kiszállításában szeretne segíteni, az Kollár Zoltánt keresse a 0908/ 313 600-as mobiltelefonszámon.

Varga Tamás felvétele

DUNATÁJ HETILAP 48/2018

hirdetés